A százezredik honosítási kérelem

Tarics Péter
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beérkezett a százezredik magyar állampolgársági kérelem az egyszerűsített honosítás keretében – jelentette be tegnap Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, amikor a Parlamentben köszöntötte a százezredik kérelmezőt, a délvidéki Balogh Virág Lászlót és családját. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy az egyszerűsített honosítási eljárás kérelmeinek hatvanöt százalékát dolgozták fel. Hozzátette, nemcsak államigazgatási, hanem közbiztonsági szempontból is megvizsgálták ezeket a kérelmeket. – Az előttünk álló időszakban még gyorsabban halad majd az eljárás. Állampolgársági esküt eddig mintegy tízezren tettek – fogalmazott.
– Nagy hálával és köszönettel tartozunk a magyar kormánynak és a magyar Országgyűlésnek azért, hogy magyar állampolgár-jelöltek lehetünk – mondta az 1942-ben, Csurogon született Balogh Virág László, aki családjával együtt a százezredik honosítási kérelmet adta be a napokban. Elmondta: több mint négy évig, 1941 és 1945 között már volt magyar állampolgár, s most nagy örömmel tölti el, hogy újra megkaphatja. Felesége – könnyeivel küszködve – csupán annyit mondott: örül, hogy életében először a magyar Parlamentben lehet.
A hattagú, székely származású család felmenői száz évvel ezelőtt telepedtek le a Délvidéken. Most a Vajdaságban. Az ünnepi aktusra négyen tudtak eljönni, mert a két unoka számára nem sikerült elintézni Belgrádban a vízumot, de bíznak benne, hogy előbb-utóbb ők is magyar állampolgárok lesznek.

Vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.