A szerb pólósok kijutottak Londonba

Munkatársunktól
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a sanghaji világbajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott meggyőző sikerekkel nyerte a Korfun rendezett Szamarcidisz Kupa négycsapatos nemzetközi tornát a spanyolok, a görögök és az oroszok előtt, a sportág fő eseményét az elmúlt hét végén a Világliga fináléja jelentette. E sorozatban együttesünk már-már „hagyományos módon” idén sem indult el, így egy olimpiai kvalifikációs lehetőségről önként lemondott.
Nem úgy, mint a szerbek, akik az Olaszországban rendezett végjátékban tegnap 8-7-re verték a házigazdát, ezzel máris londoni kvótát szereztek. A harmadik helyre a horvátok futottak be az Egyesült Államok feletti 11-5-tel, a Világligából azonban csak a győztes kvalifikálja magát az olimpiára.
A tizenkét csapatos londoni férfitornán mindegyik kontinens kap egy-egy kontingenst, ám mivel Európáét a rendező Nagy-Britannia kimerítette, ez az esély a többiek számára elszállt. A földrészek képviselői mellett a hatodik hely mostantól Szerbiáé, a még szabad hatból három kel el a hónap végén, a sanghaji vb-n. E tekintetben kedvező fejlemény, hogy vasárnap a szerbek váltották meg a maguk belépőjét, mert ha a vb-n a legjobb négy közé kerülnek, a további három elődöntős is ötkarikás részvételi joghoz jut. A mieink mellett erre a montenegróiak, a horvátok, a spanyolok és az olaszok reményei a leginkább megalapozottak, míg az amerikaiaknak és az ausztráloknak saját kontinensükről szabad út vezethet Londonba.
A három utolsó hely a jövő évi olimpiai világselejtezőn talál gazdára, a magyar válogatottnak legrosszabb esetben e viadalon kellene kivívnia az indulást. Persze minden szempontból sokkal megnyugtatóbb lenne a sanghaji vb-dobogóról továbblépni, már e hónap végén. A Kínába utazó keretet dr. Kemény Dénes szövetségi kapitány holnap jelöli ki, a hét végi nemzetközi tornán pedig a Margitszigeten tesztelheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.