A torinói ló is esélyes a Lux-díjra

Tarr Béla utolsó nagyjátékfilmje, A torinói ló is rákerült arra a tíz filmből álló szűkített listára, amely verseng az Európai Parlament Lux-díjáért – derült ki tegnap a Karlovy Vary-i nemzetközi filmfesztiválon tartott sajtótájékoztatón.

Kárpáti György
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lux-díjat 2007-ben alapították, s minden évben az Európai Parlament képviselői szavaznak egy olyan alkotásról, amely az európaiak életéről, véleményükről, kétségeikről, identitásukról, valamint az EU-integráció vitás pontjairól szól. Az elmúlt években többek között Fatih Akin A másik oldalon és a Dardenne testvérek Lorna csendje című alkotása nyerte el a díjat.
Magyar szempontból az idei év eddig igen sikeresnek nevezhető. A Karlovy Varyban nyilvánosságra hozott tíz jelölt között szerepel Tarr Béla alkotása, valamint két magyar koprodukcióban készült film, a román Morgen és a lengyel Ölésre ítélve is. A további nomináltak között szerepel Wim Wenders Pina Bauschról forgatott 3D-s táncfilmje; a finn Aki Kaurismäki Cannes-ban díjazott mozija, a Le Havre; és Nanni Moretti pápafilmje, a Habemus Papam is.
A jelöltlistát július 27-én három filmre szűkítik, majd az európai parlamenti képviselők novemberi szavazását követően az ünnepélyes díjátadó november 15-én vagy 16-án lesz Strasbourgban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.