Agora: üvegpalota a somogyi kultúrának

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtörtént az Európai Unió által is támogatott, 1,8 milliárd forintos beruházást igénylő kaposvári Agora műszaki átadása. A néprajztudós Együd Árpád nevét viselő, korábban ifiháznak nevezett, torzszülött épület átalakítása eredményeként az intézményben 5300 négyzetméter területet foglalhat el egy korszerű, hang- és fénytechnikával felszerelt, 400 férőhelyes színház és egy 500 négyzetméter alapterületű kiállítási szektor.
Ott nyílik majd meg augusztusban a 150 éve született kaposvári festőóriás, Rippl-Rónai József műveit bemutató emléktárlat, ezzel együtt a város Anker-házából az Agorába költözik a kaposvári Vaszary-képtár is.
A belváros közigazgatási központjában álló, háromszintes, üvegfüggöny falú kulturális létesítmény egyetlen tervezői hibája, hogy stílusában semmiképp nem harmonizál a mellette lévő házakkal, ehelyett „ráül” a szomszédságában lévő betonmonstrum városi könyvtár és a megyei közigazgatási hivatal épületére.
Kaposvárnak a múlt év nyarán átadott exkluzív Zeneházzal együtt már két, a nagyvárosok által is megirigyelhető, reprezentatív megjelenésű és méretű kulturális intézménye van, az idén százéves Csiky Gergely Színház épületének hétmilliárd forintos rekonstrukciójára viszont egyre halványabb a remény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.