Alakul a néppárt, bajban az RMDSZ

Napokon belül dönthet a bukaresti törvényszék első fokon az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséről. Közben a nagyváradi korrupcióellenes ügyészek kihallgatták Borbély László környezetvédelmi miniszter feleségét és anyatársát abban a befolyásszerzési ügyben, amelyben a RMDSZ-es tárcavezető tanácsosa is gyanúsított.

Pataky István
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor az új, Tőkés Lászlóhoz közel álló pártként emlegetett formáció bejegyzésével kapcsolatban elmondta, „pozitív eredmény, hogy a törvényszék elutasított minden olyan óvást, amely megkérdőjelezte a párt jogi bejegyzésének a törvényességét, ezzel az igazságszolgáltatás elismerte, a néppárt bejegyzési procedúrája törvényesen zajlott”. A törvényszék várhatóan jövő hét első napjaiban dönt a bejegyzésről.
Bár Daniel Morar, a román korrupcióellenes ügyosztály (DNA) vezető ügyésze tegnap azt nyilatkozta, nem létezik Borbély-ügy, nincs hivatalos vád Borbély László ellen, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) mégis érzékenyen érintette a vizsgálódás. Morar azt is elmondta, hogy a DNA-ra politikai nyomás nehezedik többek között az RMDSZ irányából. Kelemen Hunor pártelnök elutasította a vádakat. Csütörtökön a nagyváradi korrupcióellenes ügyészek kihallgatták Borbély László tárcavezető feleségét és anyatársát, de érdemi információ nem szivárgott ki az ott elhangzottakról, az érintettek pedig elhárították a sajtó érdeklődését. A miniszter felesége egyébként a közszolgálati rádió marosvásárhelyi regionális stúdiójának igazgatóhelyettese és a kisebbségi műsorokért felelős főtitkára. Mint arról már beszámoltunk, a DNA gyanúja szerint Ioan Ciocan üzletember Szepessy Szabolcs miniszteri tanácsos közvetítésével egy húszezer euró értékű lakásfelújítással megvásárolta Borbély László befolyását, hogy cége könnyebben juthasson állami megrendelésekhez.

Elkobzás. Nem tudja megindokolni négymillió lej (egymillió euró) származását Dan Ioan Popescu, az Adrian Nastase vezette baloldali kormány egykori gazdasági minisztere, ezért a román legfelsőbb bíróság úgy döntött, elkobozza tőle az összeget. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.