Alkalmatlanoknak tartják a politikusokat

Munkatársunktól
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ma lennének a választások, az ellenzék vezető ereje, a jobboldali Új Demokrácia nyerne minimális előnnyel, 31 százalékos eredménnyel a népszerűségéből egyre vesztő, baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) ellen, amely 27 százalékra számíthatna. Jeórjiosz Papandreu pártja egyetlen hónap alatt öt százalékpontot veszített. A pártvezetők egyébként nagyjából ugyanannyira népszerűtlenek. Papandreu és ellenlábasa, Antonisz Szamarasz egyaránt 23-23 százalékos támogatást tudhatnak maguk mögött, pedig májusban még 11 százalékkal állt a szocialista kormányfő Szamarasz előtt. A közhangulatra leginkább jellemző adat szerint a lakosság 55 százaléka egyik politikust sem tartja alkalmasnak az ország vezetésére.
A görögök mindössze negyede hiszi, hogy egy demokratikusan választott kormány képes lenne a válságot megoldani, harmaduk szakértői kormány segítségét kérné, 22 százalékuk viszont egy erőskezű, senki által nem kötött vezető mellett érvel. A politikai megosztottságnak a lakosság 44,4 százaléka véget vetne egy nemzeti egységkormány alakításával.
A lakosság véleménye egyértelmű, májusban 12 százalék mondta, hogy részt fog venni a tüntetéseken, júniusban már 25. A tüntetéseket egyébként a megkérdezettek 57 százaléka tartja elfogadható lépésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.