Alpinisták balesete Franciaországban

Halálos balesetet szenvedtek francia hegymászók az Alpokban a hét végén. Előzetes vizsgálatok szerint az áldozatok lezuhantak.  Eközben egy világtalan osztrák alpinista arra készül, hogy megmássza a Mount Everestet.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat francia hegymászó holttestére találtak rá tegnap reggel 3000 méter magasan a francia Alpokban, a Villar d’Arene település fölötti Neige Cordier-csúcs közelében – közölte a városháza mentőszolgálata. Az áldozatok közt egy 16 éves fiú, két férfi és három 42 és 64 év közti nő van, akik feltehetőleg szombaton vesztették életüket. A tragédiát az elsődleges vizsgálatok szerint nem lavina okozta, hanem lezuhantak a hegymászók. Az áldozatokra két kötélcsoportban találtak rá, és a holttesteket helikopterrel szállították az öt kilométerrel távolabb fekvő faluba. Később tovább vitték őket Brianconba. Az ügyben vizsgálat indult.
A hasonló balesetek sem riasztják vissza Andy Holzert. A világtalan osztrák alpinista – aki földünk magas hegyei közül már hatot meghódított – most a legmagasabb csúcsot, a Mount Everestet tűzte ki célul. A 44 éves linzi férfi retinabetegség következtében vakon született, de mint elmondta, nem szenved emiatt hátrányt a hegymászásban. Holzer szerint negyvennégy év alatt az ember elegendő tapasztalatot szerez, más az érzékelése. Meglévő érzékszervei sokkal érzékenyebben reagálnak, mint a látóké, a meredek hegyoldalakon nagy segítségére van, hogy az ujjai helyettesítik a látását.
Andy Holzer 1990-ben teljesítette az első túráját, ekkor felderítette a Dolomitokat, és megismerkedett Erik Weihenmayerral, a második legismertebb vak hegymászóval. A hat hegycsúcs közül elsőként az afrikai Kilimandzsárót hódította meg 2005-ben, majd a következő években a Kaukázusban lévő Elbruszt, az argentínai Aconcaguát, az alaszkai McKinley-hegyet, az Indonéziában található Carstens-csúcsot, majd az Antarktiszon magasodó Vinson-hegyet mászta meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.