Alternatív konferencia

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer annyian fedél nélkül. A konferenciával – amelyen részt vett Hamid Karzai afgán elnök is – egy időben hozta nyilvánosságra a Refugees International szervezet azt a statisztikáját, miszerint az idén – a harci cselekménynek miatt – megduplázódott az otthonaikat elhagyni kényszerülők száma Afganisztánban. Míg 2010 első felében 42 ezren menekültek el, addig 2011 hasonló időszakában 91 ezren. (MN)


Mindenkit aggaszt a terrorizmus és minden nemzet biztonságát fenyegeti, ezért a világ közösségének az erőfeszítéseit egyesítve kell felvenni vele a küzdelmet – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szombaton Teheránban, ahol kétnapos nemzetközi konferenciát tartottak a Világ terrorizmus nélkül címmel. Az értekezleten a házigazda Irán mellett öt ország – Irak, Afganisztán, Pakisztán, Tádzsikisztán és Szudán – államfői, míg számos más ország alelnöki, kormányfői, illetve külügyminiszteri szinten képviselteti magát. Ahmadinezsád köszöntőbeszédében kifejtette: azok folyamodnak a terrorizmus eszközéhez, akik vesztésre állnak az összemberi értékek, az igazság és az erkölcs ellen vívott harcukban. Igyekeznek a nemzetek önálló fejlődését megakadályozni, megfosztani őket nemzeti öntudatuktól, meghatározni sorsukat, s végül rátenyerelni természeti kincseikre. Ahmadinezsád előhozakodott két korábbi, gyakran hangoztatott témájával, amikor úgy fogalmazott: sok mindent meg lehetne tudni, ha kinyitnák a holokauszt és szeptember 11-e „fekete dobozait”, de az Egyesült Államok kormányzata erre a világ akarata ellenére sem hajlandó.
Ahmadinezsád, valamint Afganisztán és Pakisztán államfője, Hamid Karzai és Aszif Ali Zardari a terrorizmus, a szélsőségesség és a külföldi beavatkozás elleni közös harcban állapodott meg a konferencia margóján. Az együttműködés részleteit várhatóan az év végén Iszlámábádban háromoldalú csúcsértekezleten öntik végső formába. Irán és Pakisztán jelezte: támogatja a Karzai által kezdeményezett afganisztáni megbékélési folyamatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.