Amerika nélkül veszélyben a németek?

Stefan Lázár
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német hadsereg vezetését aggodalommal töltötte el Barack Obama amerikai elnök bejelentése, miszerint Washington az amerikai csapatok jelentős csökkentésére készül Afganisztánban. A nemzetközi haderő (ISAF) Észak-Afganisztánban szolgálatot teljesítő német részlege biztonságát ugyanis az amerikai légierő támogatása nélkül komoly veszély fenyegeti. Az ötezer főnyi alakulat mindenekelőtt az itt állomásozó amerikaiak helikoptereire számít, ezek bevetése nélkül ugyanis komoly nehézségekbe ütközne a tálibok rajtaütésszerű akcióinak megelőzése és elhárítása, illetve a sebesültek elszállítása. A Bundeswehr kénytelen beismerni, hogy nem rendelkezik megfelelő számú helikopterrel és rászorul az ötven amerikai gép segítségére. Berlin megítélése szerint a NATO még hosszú éveken keresztül fogja képviseltetni magát Afganisztánban, hogy kiképezze az ország biztonsági szerveit. Ilyen értelemben foglalt állást az ISAF német szóvivője, Josef Blotz tábornok. Mint mondta, az észak-atlanti szövetség még 2014 után is kénytelen lesz tanácsadó és kiképző egységeket állomásoztatni a közép-ázsiai országban.
Németország fokozott figyelemmel kíséri az Afganisztánban állomásozó nemzetek elképzeléseit katonái hazahívásával kapcsolatosan. Nagy-Britannia, Franciaország és Kanada – a Pentagon példáját követve – azonnal jelezték hasonló szándékaikat. Berlin ez év végén akarja megkezdeni csapatai létszámának csökkentését. Angela Merkel kormányára egyre nagyobb nyomás nehezedik az ellenzék részéről: a szociáldemokraták parlamenti frakciója felszólította Thomas de Maiziere védelmi és Guido Westerwelle külügyminisztert, hogy dolgozzanak ki pontos menetrendet a Bundeswehr alakulatainak hazarendelésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.