Amerikai pánikkeltés az európai piacon?

Bírálatok özöne zúdult tegnap a Moody’s hitelminősítőre, amiért kedden teljesen váratlanul bóvli kategóriába sorolta Portugáliát, annak ellenére, hogy az alig egy hónapos új lisszaboni kormány még a kívülről diktált megszorítások túlteljesítését is beígérte a pénzügyi mentőcsomagért cserébe.<br />

Hírösszefoglaló
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem kisebb személyiség, mint José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke is élesen kritizálta a Moody’s döntését. Szerinte ez szinte kizárólag arra jó, hogy fokozza a spekulációs tevékenységet a piacon. Arra is emlékeztetett, hogy már dolgoznak a hitelminősítők tevékenységének ellenőrzésén. Felvetette a polgári felelősségre vonásuk lehetőségét is, és ismét utalt egy központi európai hitelminősítő ügynökség létrehozására. Hasonló bírálatot fogalmazott meg a német pénzügyminiszter is.
A meghatározónak tekintett ügynökségek, így a Moody’s, a Fitch Ratings és a Standard and Poor’s mind amerikaiak.

Továbbiak a 8. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.