ANNO

MN
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

55 ÉVE
Rákosi Mátyás kérelme
(részlet)
Kérem a Központi Vezetőséget, mentsen fel a Központi Bizottság első titkári tiszte és a politikai bizottságbeli tagságom alól. Kérelmem egyik oka, hogy hatvanötödik életévemben járok, és két éve tartó betegségem gátol a Központi Vezetőség első titkárának tisztségével járó munka elvégzésében. Emellett azok a hibák, amelyeket a személyi kultusz, valamint a szocialista törvényesség terén elkövettem, megnehezítik a pártvezetés számára, hogy teljes mértékben összpontosítsa pártunk figyelmét az előttünk álló feladatokra.
Döntés
A Központi Vezetőség megállapítva Rákosi Mátyás elvtárs érdemeit a magyar és a nemzetközi munkásmozgalomban, a magyar nép jobb jövőjéért vívott harcban, egyetért a Rákosi elvtárs levelében foglaltakkal. A nagy érdemeket nem feledtetik el a hibák. Rákosi elvtárs felmentési kérelmének elfogadása elsősorban nem ezen hibák miatt szükséges.
1956. július 19., csütörtök

22 ÉVE
Az amerikai elnök Budapesten
„Bush dallasi stílust hozott a Dunához” című tudósításában a The Times összehasonlítja Varsó üres és Budapest árubőséget mutató kirakatait, s úgy vélekedik, hogy az elnök kísérete a magyar főváros láttán „hisztérikus hangulatba” került. A The Independent elemzője, Peter Pringle az amerikai elnök kelet-európai látogatásának világpolitikai vonatkozásait feszegeti, s megállapítja: „A hivatalos amerikai álláspont az, hogy Bush elnök a kommunistákat önmaguktól akarja megmenteni. Ám ha bárkinek is illúziói lennének, a valóság az, hogy Bush látogatásának fő célja a Gorbi-mánia aláásása.” A lap azonban józanabbul fogalmaz vezércikkében, amelynek címe: „Oktalanság Moszkva csónakját fölborítani.”
1989. július 14., csütörtök

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.