Anno

Pethő Tibor
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

62 éve
Mi a baj?
Kérem a családi pótlékok fölemelését (sokgyerekes).
Az öreg házmesterek nevében kérem a 10 órai záróra visszaállítását (K. L.).
A házalók és a koldusok szüntelenül becsöngetnek, és ezzel zavarják rendelésemet. Kérem, hogy valamiképpen oldják meg ezt (P. Gy. orvos).
1949. július 1., péntek

29 éve
Mr. Alkohol
Életem első igazi alkoholistája a szomszéd volt. Következetesen ivott, vagyis nap nap után, s következetességéből kifolyólag robajok, sikolyok kíséretében megpofozta a feleségét, egyébként kitűnő tanuló fiát lekergette az udvarra, majd odaült a zongora mellé – mert volt –, és elénekelte a Csókos május éjszakát. A ház eseménytelen hétköznapjaiba, mi tagadás, színt hozott. Nem éppen derűset, de színt. Akkoriban nemigen beszéltek még szocializációs problémáról, beilleszkedési nehézségekről, stresszhatásról, a lakók tudományos meghatározása csak odáig terjedt, hogy már megint részeg, mint az állat, de ez legalább teljesen megfelelt a valóságnak. Gyerekfejjel pedig a következőket tanultam az ügyből: a Csókos május éjszakát, mind a három versszakával, aki iszik, verekszik, s végül, részeg embernek zseni a gyereke.
Egy nap csönd lett. A szomszéd – Uram, láss csodát – este hétkor egyenesen járt. Megcsókolta a feleségét, megveregette a fia vállát, s az éjfekete viharvert zongorán felhangzott a Hazám, hazám, te mindenem. Megtért egy ember az övéi közé.
Az alkoholizmus, az ellene való küzdelem az utóbbi öt évben immár harmadik alkalommal került a kormány napirendjére, jelezvén, hogy további átfogó összehangolt hadműveletekre van szükség. Mennyire lehet komolyan venni a társadalmi összefogást, ha például az angyalföldi utókezelő sarkán évek óta képtelenek bezáratni a rossz hírű csehót? Ha egy vendéglátó-ipari cég siránkozása többet nyom a latban, mint az egész Alkoholizmus Elleni Országos Bizottság okfejtése.
Vegyük észre, olyan ellenféllel van dolgunk, amelyik nem méltó a kesztyűs kézre, a párbaj fair play szabályaira. Egészen egyszerűen: Mr. Alkohol nem úriember.
1982. július 3., szombat

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.