Aranyárú otthonok

Luxusingatlan alatt korántsem csak a többszintes, úszómedencés villákat kell érteni, hiszen ilyen jellegű otthonok a lakások közt is akadnak. Míg azonban a fővárosban bőven 100 millió forint fölötti áron is kínálnak ilyen ingatlanokat, addig vidéken a csúcslakások ára a 40 millió forintot is alig éri el.

Szabó Emese
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borsos áron kínált ingatlant bőven találni Budapesten. Ezek között azonban több olyan is van, amelyik köszönő viszonyban sincs a klasszikus értelemben vett „luxusvilla” fogalmával. Olyannyira így van ez, hogy ha csak a 100 millió forintnál drágább ingatlanok listáját vizsgáljuk, kiderül, hogy ezek közt bőven hirdetnek lakásokat is. Az Ingatlan.com statisztikáiban például jól látszik, hogy a főváros legdrágább, 250 millió forintért kínált lakása nem a magas árairól elhíresült Rózsadombon van, hanem a belvárosban, a Váci utcában, és alig több, mint 200 négyzetméteres.
A budapesti rangsorban árban a második helyen egy rózsadombi, 190 négyzetméteres lakás áll, amelyik értékben már jócskán alulmúlja a belvárosi luxusotthont, vételára ugyanis „pusztán” 187 millió forint. A másik meglepő tény, hogy ez az otthon nem egy klasszikus rózsadombi villában van, hanem egy kilenclakásos társasház legfelső emeletén. A főváros harmadik legborsosabb árú lakása – egy 183 millió forintért kínált tetőteraszos otthon – szintén nem valamely kacsalábon forgó palotában található, hanem a budai Várban lévő Ybl-palota épületében. A rangsorban a következő borsos árú lakás a budai Hegyvidéken található, kínálati ára pedig mintegy 130 millió forint. Az ötödik legdrágább ilyen típusú ingatlan – amelynek vételára 120 millió forint – már legalább elhelyezkedését tekintve villa, ugyanis egy gellérthegyi épület első emeleti, 160 négyzetméteres lakását értik alatta.
A fővárosi luxuslakások árainak a vidékiek a nyomába sem érnek. Ugyanis míg az előbbiek vételára bőven 100 millió fölött van, addig a vidéki nagyvárosok legborsosabb árú otthonainak értéke a 60 millió forintot sem éri el. Pécsett például 58 millió forintért kínálják a legdrágább lakást, míg Debrecenben 53, Győrben pedig 50 millió forintért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.