Aszály viszi el a somogyi kukoricatermést

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Becslések szerint a somogyi kukoricatermés fele komoly veszélyben van, mert a szárazság miatt a növény nem tud megfelelően fejlődni, s pusztítja a termést a kukoricabogár is. Az ország harmadik legnagyobb kukoricatermelő megyéjének gazdái arra panaszkodnak, hogy hiába permeteznek többször is az amerikai kukoricabogár ellen, az továbbra is rágja a növény gyökerét. Ezzel nemcsak a termés csökken jelentősen, de a növényvédelem is komoly pluszköltséget is jelent az amúgy is nehéz helyzetben lévő gazdálkodóknak. A tavalyi csapadékmennyiségnek alig ötöde esett az idén, s ezért az aszály ellen leveleinek összepöndörödésével védekezik a növény, ami tovább lassítja a kukoricacsövek növekedését.
Mészáros József, a Somogy Megyei Agrárkamara titkára a Kapos.hu hírportálnak elmondta, a megye 100-110 ezer hektáros termésterületén normál esetben 700-800 ezer tonna kukorica terem, a mostani kedvezőtlen időjárási körülmények miatt idén ez a mennyiség jelentősen visszaeshet. Más előrejelzések is jelentős terméscsökkenésről beszélnek. Laczkovics Sándor, a Magyaratádi Barátság Szövetkezet elnöke szerint amennyiben rövid időn belül nem kap csapadékot a növény, akár a szokásos hektáronkénti 8–12 tonnás termésátlag akár a felére is visszaeshet. A napraforgó esetében is hasonló a helyzet, az aszály itt is jelentős károkat okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.