Átadtuk a stafétabotot

Munkatársunktól
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar nép üdvözletét és köszönetét tolmácsolta Lengyelországnak a varsói Nagy Színházban tegnap este elmondott beszédében, és sikert kívánt Donald Tusk miniszterelnöknek és Lengyelországnak a soros EU-elnökség feladatainak ellátásához – jelentette az MTI. Az EU-elnökség átadása alkalmából ünnepi gálát rendeztek a Nagy Színház-Nemzeti Operában, ahol bemutatták Karol Szymanowski lengyel zeneszerző Roger király című operáját. Orbán Viktoron kívül rövid ünnepi beszédet tartott Donald Tusk, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.
A gálaelőadást megelőzően a magyar miniszterelnök hivatalosan átadta az európai uniós elnökséget jelképező zászlót és stafétabotot Donald Tusknak. Orbán Viktor átnyújtotta a magyar elnökség ajándékát, egy tízliteres tölgyfahordót tokaji szamorodnival megtöltve, amit Donald Tusk egy díszkard átnyújtásával viszonzott, és utalt a két nép barátságát megörökítő versre, amely szerint „magyar és lengyel együtt harcol és együtt issza borát”.
Orbán Viktor a féléves magyar elnökség három eredményét emelte ki, amelyekre Magyarország különösen büszke lehet: az EU-csatlakozási tárgyalások lezárását Horvátországgal, a romastratégia elfogadását és az előrehaladást a gazdasági kormányzás megteremtése felé. „Magyar barátaink nagyon nehéz időszakban gyakorlatilag hibátlanul látták el az elnökséget” – mondta Tusk, aki emlékeztetett, hogy Orbán Viktor első hivatalos külföldi látogatása a 2010-es választási győzelmet követően Varsóba vezetett. A lengyel kormányfő méltatta a magyar elnökség hatalmas munkáját, amellyel elősegítette, hogy Horvátország lezárja az EU-csatlakozási tárgyalásokat. Tusk kijelentette: a lengyel–magyar együttműködés a magyar elnökség alatt „különösen jó volt”, sajátos elnökségi duót alkottak.
Orbán Viktor köszönetet mondott Tusknak, hogy mindig támogatta őt munkájában. Ennek nagy jelentősége van – hangsúlyozta –, mert a két ország „Közép-Európa becsületéért is dolgozik”. A magyar kormányfő szerint a gazdasági válságból való kilábalás és a növekedés motorja a következő éveken Közép-Európában lesz, ahol már a válság előtt is nagyobb volt a gazdasági növekedés, mint az unió régi tagországaiban. Az EU keleti és déli szomszédságpolitikájára vonatkozó kérdésére válaszolva Orbán azt mondta, hogy Közép-Európának rendkívül hasznos tapasztalatai vannak a demokratikus átalakulásra vonatkozóan, amelyeket át tud adni az arab világnak. Tusk véleménye szerint az „arab tavasz” miatt nem lesz konkurenciaharc az EU keleti és déli szomszédságpolitikáját szorgalmazó országok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.