Átalakulás előtt a német hadsereg

Megkezdődött a német hadsereg mélyreható átalakítása. A Bundeswehr megreformálása két meggondolásra támaszkodik: csökkenteni a kiadásokat és megemelni az újoncokkal szembeni követelményeket. E célok érdekében törölték a katonakötelezettséget, s áttértek az önkéntes szolgálatra. Nem egyszerű a búcsú attól a gyakorlattól, amely ötvenhat éven keresztül szabta meg a hadsereg struktúráját és működését.

Stefan Lázár
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államháztartási hiány csökkentésére hozott kormánydöntések a védelmi tárcát a következő három évben 8,3 milliárd euró megtakarítására kötelezik. E feladatot főleg létszámcsökkentéssel lehet elérni, a kereszténydemokrata–szabad demokrata koalíció száznyolcvanötezer katonában szabta meg a felső határt az eddigi kétszázötvenezer fő helyett. A jövőben a Bundeswehr a munkapiacon toborozza az utánpótlást olyan ajánlatokkal, amelyek felveszik a versenyt a gazdasági élet nyújtotta lehetőségekkel.
Július elején 3375 férfi és 44 nő vonult be önkéntesként a kaszárnyákba. A Bundeswehr megalapítása és felfegyverzése 1955-ben feszültséget eredményezett az NSZK belpolitikájában. A keresztény- és a szociáldemokraták közötti vita arra a kérdésre összpontosult, erkölcsileg elfogadható-e, hogy a hitleri diktatúra után a németek ismét fegyveres erővel rendelkezzenek? Azt követően, hogy Washington egyetértéséről biztosította a bonni kormányt, mundérba öltözött az első százegy katona.
Három esztendő elteltével a tisztikarnak már közel tizenháromezer olyan tagja volt, akik a Harmadik Birodalom hadseregében, a Wehrmachtban is szolgáltak. Az őket és a kormányt ért támadásokra Konrad Adenauer kancellár reagált: „a NATO nem hajlandó 18 éves tábornokokat elfogadni.” A Bundeswehr vezetősége nyomatékosan visszautasította, hogy a nemzetiszocialista rendszer tradíciójára támaszkodik. Hagyományát a XIX. század elején kidolgozott porosz reformokra és a Hitlerrel szemben tanúsított katonai ellenállásra vezette vissza. Az újraegyesítés során a Bundeswehr az NDK néphadseregének húszezer katonáját vette át.
Mostantól a jó iskolai bizonyítvány, a kitanult szakma, a fizikai erőnlét és a bemutatkozó megbeszélések során tett benyomás komoly súllyal esik latba. A felvett személyek előtt hat hónapos próbaidő áll, ezt követően dönthetnek, hogy véglegesen maradnak a hadsereg szolgálatában, vagy sem. A Bundeswehr – fél év után – maga is megválhat az alkalmatlannak vélt újoncoktól. A fizetések a rangtól és kortól függően két-, három- és négyéves ritmusban emelkednek. A legalacsonyabb bércsoport pillanatnyilag havi 1600 eurónál kezdődik, a legmagasabb – ezredeseknek kijáró – fizetés 5800 euróra rúg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.