Athénban csak most jön a neheze

Damoklész kardja lebeg Görögország felett. A lapzártánk után az athéni parlamentben tegnap tartott bizalmi szavazáson derül ugyanis ki, megbukik-e a jelenlegi baloldali görög kormány. A Reuters szerint azonban Jeórjiosz Papandreu kormányfő túlélheti a voksolást, miután számításuk szerint 155-en támogatják majd a 300 tagú törvényhozásban. Ha a szavazást túléli a kormány, Athénban jövő kedden szavazhatnak az új megszorításokról. Erre azért van szükség, hogy a csőd elkerülésére pénzügyi segítséget kapjanak az IMF-től és az EU-tól.

Munkatársainktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-európai értéktőzsdék tegnap fölfelé igazítottak. A görög államadósság-válság közeli rendezésének esélyei nem javultak ugyan, de az ügy menete lelassult, miután kiderült, az euróövezeti pénzügyminiszterek legközelebb csak július 3-án akarnak foglalkozni a témával. José Manuel Barroso tegnap közölte, felszólítja az összes politikai erőt, minden energiáját szentelje annak, hogy meglegyen a széles körű politikai támogatás a gazdasági reformhoz.
*
Barroso épp ezért azt sürgette, hogy gyors kormányalakításra van szükség Athénban, hogy elkerüljék a fennakadásokat Görögország pénzügyi megsegítése terén, illetve megjegyezte: mielőbb az európai költségvetéséből is el kellene különíteni összegeket Görögország növekedési pályára állításának finanszírozására. „Szeretném felkérni az Európa Tanácsot annak megvitatására, hogy mi mindent tehetnénk még Görögországért a konszolidáción túl a versenyképesség javítása és a munkanélküliség leküzdése érdekében” – mondta az EB elnöke. Tudósítások szerint a görög fővárosban a parlamenti szavazás lezárultával több tízezres tüntetések várhatók, az ülés alatt már ezrek gyülekeztek az épület előtt. Görögország számára a legfontosabb egy igazságos adórendszer megteremtése lesz, ha az új kormány sikeresen túljut a bizalmi szavazáson – jelentette tegnap este az új pénzügyminiszter. Evangelosz Venizelosz egyúttal ígéretet tett, hogy a törvényhozás június végéig elfogadja a megszorító csomagot annak érdekében, hogy Görögország megkaphassa a mentőcsomag esedékes, 12 milliárd eurós részletét, és elkerülje az államcsődöt.
Vezető brit üzletemberek konferenciáján a brit miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, Nagy-Britannia egy fillérrel sem járul hozzá az EU újabb több milliárd eurós mentőakciójához, hogy Athént kisegítse pénzügyi nehézségéből. „Nagy-Britannia, hála istennek, nem tagja az eurózónának” – mondta David Cameron, aki szerint így nem a brit adófizető dolga, hogy újabb összegeket öntsön a zónához tartozó országot kisegítő akcióba.
Az euróövezet összeomlását jósolta tegnap az ellenzéki brit Munkáspárt egyik legtekintélyesebb politikusa. Jack Straw volt belügy- és külügyminiszter a görög adósságválságról tartott parlamenti vitanapon hétfő este kijelentette: az euróövezetre lassú haldoklás vár, és a valutaunió jelenlegi formájában nem lesz képes fennmaradni. „És mivel az euró mostani formájában össze fog omlani, nem lenne-e jobb, ha a lassú haldoklás helyett ez minél gyorsabban megtörténne?” – fogalmazott alsóházi felszólalásában Straw.
A pekingi kormány külügyi szóvivője útján tegnap ismét nyomatékosan megerősítette, hogy szándékában áll az európai gazdaság és az eurózóna támogatása. Kína kész segítséget nyújtani az európai országok stabil gazdasági növekedéséhez – hangoztatta sajtótájékoztatóján Hung Lej (Hong Lei) a görög adósságválsággal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva. Hozzátette: Kína már lépéseket tett annak érdekében, hogy növelje az európai államkötvények vásárlását, és ösztönzi a gazdasági együttműködést európai országokkal, hogy segítse az eurózóna államadósságokkal terhelt térségét. A nyilatkozatra közvetlenül Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök péntektől keddig tartó, Budapestet, Londont és Berlint érintő európai körútja előtt került sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.