Audi: még 2,1 milliárd

Lapunk értesülései szerint 2,1 milliárd forint támogatást folyósít a kormány az Audi új győri autógyárának többletberuházásához, a háromszáz főt foglalkoztató karosszéria- présüzem létesítéséhez. Ez az összeg az Audi korábban megítélt, 11,2 milliárd forintos támogatásához társul.

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jóváhagyta a kormány a VW-csoporttal kötendő kiegészítő megállapodást, amely szerint az Audi új győri gyárának beruházási értéke jóval meghaladja az egymilliárd eurót – értesült lapunk. A korábban jóváhagyott 900 millió eurós beruházási értékkel bíró új Audi-gyár alapkövét a múlt héten tették le Orbán Viktor kormányfő jelenlétében Győrött. A kiegészítő megállapodásban az szerepel, hogy második szakaszként elindul egy présüzem építése is, ahol a német fél 300 munkavállaló foglalkoztatását vállalta. Így a korábban jelzett 1800-nál háromszázzal több, 2100 munkahelyet teremt a mostani csaknem 6500-as létszám felett a győri Audi-gyár. A présüzemben elsősorban a Győrött előállított gépkocsik karosszériaelemeit gyártják majd, de az egység kapacitása lehetővé teszi, hogy más Audi-gyárakat is ellássanak lemezidomokkal. Az Audi az állami támogatás fejében vállalta, hogy információkkal és támogató hozzáállással segíti a magyar beszállítói háttéripar kifejlesztését és képzését, és magyar beszállítóktól is rendel alkatrészt. A 2,1 milliárdos kormánytámogatás a beruházás értékének a 3 százaléka, vagyis 7,5 millió forint munkavállalónként.
Az Audi új győri gyárában 2013-tól évi 125 ezer jármű készülhet. Ez lesz a társaság negyedik olyan gyára, amelyben az autógyártás minden munkafázisát egy helyen végzik. A kormány tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a járműgyártó cég 900 millió eurós fejlesztést hajt végre a nyugat-magyarországi telephelyen. A nemzetgazdasági miniszter három hónappal később közölte, hogy az Európai Unió kiemelt közérdekre hivatkozva jóváhagyta a beruházásban érintett Natura 2000 területek átminősítését, zöld utat adva ezzel a fejlesztésnek. Az Audi akkor 11,2 milliárd forintos állami támogatást kapott, ehhez társul a most megítélt összeg.

Húsz év, kétmillió Suzuki. Elhagyta a kétmilliomodik Esztergomban gyártott autó a Magyar Suzuki gyártósorát. A Swift típusú gépkocsit Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke vezette le a futószalagról. A kétmillió legyártott gépkocsi tiszteletére rendezett ceremónia mellett a gyár húszéves fennállását is idén ünneplik a Duna-parti városban. A Magyar Suzuki négy éven keresztül, a londoni olimpiáig gépkocsiflottával támogatja a MOB munkáját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.