Az Alstom-botrány anatómiája

2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megállapodás ellenére az Alstom-ügyön még mindig elbukhatjuk a négyes metró beruházását, a száznyolcvanmilliárd forintos uniós támogatást. Ha pedig a főváros Tarlós István idején sem tudja befejezni a metróépítést, végső soron Demszky Gáborék győztek. Éppen azok, akik ide juttatták Budapestet. Ahhoz, hogy ne így legyen, a visszaélések személyi felelőseit is néven kell nevezni: az ügyek megszemélyesítésével válhat teljessé a fehér könyv.
– Ez a maximális siker, ami elérhető volt az Alstom-ügy rendezésében: nagyságrenddel jobb megállapodást fogadtunk el az eredetinél – jelentette be július 14-én Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. A Fővárosi Közgyűlés ezen a napon nagy többséggel hagyta jóvá a városvezetés és a francia cég egyezségét a metrókocsikról. Ma este pedig Budapestre érkezik Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója, hogy aláírja a megállapodást, amelynek alapján vagy lesznek Budapestnek új metrószerelvényei, vagy nem. A jogi megfogalmazás szerint a tavaly októberben nem teljesítés miatt felmondott eredeti, a 2006-ban kötött, csaknem 65 milliárd forintos szerződést visszahelyezték a hatályába, igaz, jelentős módosításokkal. A korábban Budapestre nézve legelőnytelenebb pontok közül eltörölték a legfelháborítóbbat, amely szerint vis maior, ha a franciák nem szerzik meg a metrószerelvények típusengedélyét. Nem szerezték meg. Az előleg mértékét Tarlósék ötven százalékról tízre tornázták le azután, hogy a szerződésfelmondás bankgaranciáját jogerősen lehívhatta a BKV. Nekünk, magyaroknak, akiket egyes szocialista vezérek lélekben is kicsivé, minél kisebbé akartak zsugorítani, minden győzelem számít, de ha egy jogi háborút franciák ellen Versailles-ban nyerünk meg, az jelzésértékű. Ezek után nem csoda, hogy a garancia és az úgynevezett jó teljesítés mértékét is sikerült Budapest javára fordítani. Kétségkívül a kormánypárti városvezetés érdeme, ha Kron urat a városházán sikerül rákényszeríteni egy XXI. századi békeszerződés aláírására.
Mert háború a javából, ami itt zajlott az elmúlt években a 4-es metró beruházása ügyében. Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester öt ciklusából legalább hármat, és ezzel a háborúhoz nélkülözhetetlen pénzt a metróépítésre épített kampánnyal sikerült megnyernie.
– Ez a minimális kudarc, amivel megúszhatom – gondolhatta Demszky Gábor, amikor tavaly októberben rezzenéstelen arccal átadta a várost annak a jobboldalnak, amelynek húsz éven át kérlelhetetlen ellensége volt. Némi elégedettséget érezhetett azon az októberi napon, amikor utódja tömören, röviden, de megköszönte neki, hogy „húsz évig bajlódott” Budapesttel. Ezt a bajlódást, a Demszky-korszak örökségét foglalta nemrég össze az úgynevezett Fehér könyv. A dokumentum ezermilliárd forintnál is több adósságállományt, valamint sok száz milliárdos károkozást ró fel az elődöknek, felelősként mégsem nevez meg senkit sem. Pedig a volt főpolgármester és helyettesei, különösen a BKV-ügyben többek között hűtlen kezeléssel és zsarolással gyanúsított egykori MSZP-s Hagyó Miklós szerepe a hagyatékgyártásban a napnál is világosabb. Tény: a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés megalapozott gyanújával büntetőeljárást folytat az Alstom-szerződéssel kapcsolatban. A cég egyes vezetőivel szemben korrupciógyanú vetődött fel többek között Nagy-Britanniában és Lengyelországban, ahol szintén nyomozás indult.
Azt, hogy a mostani Alstom-megállapodás valóban sikeres lesz-e, a közeljövő eldönti. Ha 2012 végétől 22 francia szerelvényen utazunk a metró kettes vonalán, s ugyanez a cég gyártja le 2013 végéig a négyes metróra várt 15 szerelvényt, akkor nincs miről beszélni. Ha viszont… De nézzük meg pontosan, mi is az Alstom-botrány lényege, és hámozzuk le róla az olyan badarságokat, amelyeket magukat mértékadónak nevező balliberális lapok le mertek írni. Ilyen például, hogy a városnak ki kellene fizetnie a kettes metróra már legyártott szerelvényeket. Emlékezetes, hogy a felmondott szerződésnek egyszerűen nem tett eleget a cég, a kocsiknak már 2008-ban futniuk kellett volna. Miután tavaly októberben a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) jogerősen is elutasította a kért típusengedélyt, az Alstomnak nem lett volna joga legyártatni azokat a járműveket. Most felmentést kér a cég, ha be tudja bizonyítani, hogy biztonságos és jó a fékrendszere, amely ugyan nem felel meg a magyar előírásoknak, de a végeredmény ugyanaz. Nos, ha ez nem sikerül, akkor vagy átalakítják a gyakorlatban, a próbák során működésképtelennek, élet- és balesetveszélyesnek bizonyult fékrendszert, vagy a megállapodás, azzal együtt a szerződés is hatályát veszti. A főváros egyes értelmezések szerint ultimátumot adott a francia társaságnak. Óriási tévedés: egy orvost arra felszólítani, hogy gyógyítsa meg a beteget, nem lehet ultimátum. Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy mi vagy ki, kik akadályozták meg a „nemzetközi hírű, a világ 60 országába metrókocsikat szállító” Alstomot, hogy jóhiszemű üzleti félként tegye a dolgát. Vajon az aláíráson kívül van-e más garancia arra, hogy most ezt így teszik a franciák? Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke élesen fogalmazott: „Hat éve hülyítik Budapestet.” A főpolgármester szerint viszont ez a megállapodás „a helyzetet maradéktalanul rendezi”, és megítélése szerint a főváros ezzel minden lehetőségét kimerítette, ami a kármentést illeti.
Valójában mit veszíthetünk? Nem mást, mint a négyes metró beruházását, ha az Európai Unió elvonja tőlünk a közbeszerzési visszaélések miatt amúgy is 60 milliárd forinttal csökkentett metróépítési támogatást, összesen 181 milliárd forintot. Ezt még tetézheti az önkormányzatot terhelő sokmilliárdos szerződés a négyes metró biztonsági berendezéseire a német Siemensszel. Ha pedig Tarlós idején a főváros nem tudja befejezni a metróépítést, és nem tudja lecserélni a 30-40 éves szovjet szerelvényeket, akkor végső soron Demszkyék győztek. Éppen azok, akik ide juttatták Budapestet, akik szinte tűzzel-vassal küzdöttek az ellen, hogy ez a város a nemzet fővárosa legyen.
Ahhoz, hogy ilyen lavina ne indulhasson el, a Fidesz–KDNP-s többségű fővárosnak legalább az Alstom-botrány és annak mintájára a többi fővárosi visszaélés személyi felelőseit is meg kell neveznie. Nem kell mást tenniük, mint a már meglévő fehér könyvben szereplő ügyeket megszemélyesíteniük, és ha még vannak kérdések, azokat jó hangosan feltenniük, hogy a nyomozó hatóságok is meghallják.
Rögzítsük: a 2006. május 30-i Metrószerelvények beszerzése című szerződést a BKV részéről Aba Botond akkori vezérigazgató írta alá. Azon szerepel Demszky Gábor mint jelenlévő, valamint a Budapest Metropolis Konzorcium képviselőinek az aláírása. Tisztázatlan, hogy a konzorcium egykori magyar résztvevője, a Ganz Transelektro miért jelentett az aláírást követő napon csődöt. A VEKE szerint mindenképpen válaszolnia kell a szerződéskötésben játszott szerepéről a BKV egykori műszaki vezérigazgató-helyettesének, Donáth Zoltánnak, Medgyessy Péter volt MSZP-s kormányfőnek. A civilek már régóta szorgalmazzák az Alstom határidőcsúszásait elnéző, a menet közbeni műszaki megoldásokat jóváhagyó, esetleg arra utasítást adó vezetők, különösen Hagyó Miklós, valamint a BKV volt megbízott vezérigazgatója, Balogh Zsolt, továbbá Horváth Zsolt Csaba, az NKH volt elnöke meghallgatását, akárcsak Guba Jánosét, aki a DBR Metró Projektigazgatóság nevében tárgyalt az elmúlt években az Alstommal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.