Az olasz Alpokban ásták elő Ötzi kortársát

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül ötezer éves női csontvázat találtak az olasz Alpokban, Valle d’Aosta térségében a közelmúltban. A Grand Pardiso Nemzeti Park területén lévő, hatszáz lelkes Introd kisvárosban egy iskola kibővítésekor bukkantak az értékes és nagyon ritka leletre, amelyet a településről egyelőre Introd hölgyének neveztek el. Végleges nevéről a helyi iskolások döntenek majd.
A felfedezés világraszóló lehet, ha bebizonyosodik, hogy a kiváló állapotban konzerválódott maradványok valóban ötezer évesek. Mint ismert, 1991-ben az Alpok túlsó oldalán, az osztrák–olasz határ közelében, Similaunban fedezték fel a hasonló korban, körülbelül ötezer-háromszáz évvel ezelőtt élt, majd egy gleccserbe fagyott ember csontvázát, amelyet Ötzinek neveztek el, a terület neve – Ötztal – után.
– Introd hölgyét fejjel észak-nyugat felé, a jobb oldalára fektetve, ékszerek és egyéb tárgyak nélkül temették el, talán virágokat is helyeztek mellé – közölte a Montagna tv. A csontvázat azóta laboratóriumba szállították, ahol többek között antropológiai és osteoarcheológiai vizsgálatoknak vetik alá. A fogak és a csontok kopottságából, a betegségekre utaló jelekből a szakemberek számos információt szerezhetnek arról, hogy a nő mikor halt meg és milyen okból, továbbá megtudhatják, miként és milyen környezetben éltek az emberek akkoriban. Tüzetesen ellenőrzik a temetkezési hely körzetét is, abban a reményben, hogy ugyanabból a korból származó növényi maradványokat találnak. Minden bizonnyal hosszadalmas vizsgálatsorozatról van szó, hiszen kortársa, a húsz évvel ezelőtt megtalált Ötzi azóta is a tudósok kutatásainak a tárgya.
Mivel a település iskolája kulturális leletekben gazdag területen fekszik, az építkezéseket speciális engedély és archeológiai vizsgálat előzi meg. A csontváz felfedezése miatt a körzetben további ásatásokat, kutatásokat terveznek abban a reményben, hogy újabb értékes leletek kerülnek elő. Az iskola építését csak ezek elvégzése után lehet majd folytatni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.