Babel Sound: zenetábor Fonyódligeten

Nincs szebb pannon táj, mint a Fonyódról látható panoráma a Balaton-felvidék hegyeivel. Nincs nemzetközibb műfaj, mint a világzene. Ezek ötvözése lesz a Babel Sound Camp nevű világzenei fesztivál Fonyódligeten július 16–24. között.

Rajcsányi Gellért
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilencvenes évek mélypontja óta folyamatosan, töretlenül fejlődik a Balaton: ma már hemzsegnek a kulturális programok az északi és déli parton. A fesztiválok népe is felfedezte magának a tavat: a Balaton Sound a legnépszerűbb rendezvények egyike lett pár év alatt, csak időközben egy hatalmas diszkóvá vált az igényes vízparti szórakozást ígérő fesztivál. A Balaton eredeti hangulatához közelítene azonban a Babel Sound Camp: egy nyugodt hangvételű, lassú ütemű világzenei fesztivált szerveznek a Balatonboglár és Fonyód közötti, fonyódligeti Somogy Megyei Gyermektáborban. Két zsákutcája van a világzenének, ennek a kilencvenes évek óta dívó műfajnak: ha a különböző országokból érkező autentikus népzenéket a multikulturalizmus mindenekfölöttiségének ideológiájával öntik le, vagy ha a népzenei motívumokat a műfajtól idegen, fröccsöntött slágerekben használják fel céltalanul – vagy nagyon is céltudatosan. Ha a csapdahelyzeteket sikerül elkerülni, akkor a hazai és a világkultúra igényes, kaleidoszkópszerű sokszínűségét élvezhetik a zene szerelmesei.
Ezen az ösvényen indult el a Babel Sound Camp is. Ez a Bábel nem összezavar, hanem kikapcsol: holnap fellép Lajkó Félix, a szlovén Kisha, július 21-én az osztrák DelaDap!, július 19-én az Olaszországból érkező, fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Mau Mau, július 20-án pedig a Boban Markovic Orkestar ad Rúzsa Magdival koncertet. A nagyszínpad fellépőinek sorát számos magyar zenekar erősíti, július 17-én például a Kerekes Band, másnap a Pannonia Allstars Ska Orchestra, 19-én az Anselmo Crew és az Egy Kiss Erzsi Zene, július 20-án a Ferenczi György és a Rackajam, 21-én a Parno Graszt, július 22-én a Besh o droM, július 23-án pedig a Budapest Klezmer Band és a Sleeping Camels nevű, magyar és külföldi zenészeket felvonultató formáció is színpadra lép.
A fesztivál azonban hangsúlyosan nem csak a zenéről szól: alkotóműhelyek, táncházak és gyerekprogramok is várják a látogatókat. Náray Márton, a rendezvény szervezője kiemelte: a Babel főleg a közösségről, a pihenésről és a kikapcsolódásról szól, szemben a nagy fesztiválokkal. A helyszín tizenhét hektáron terül el, ezért a nyugodt alvás is garantált, a tábor kisgyerekeseknek is ideális program lehet – hangsúlyozta a szervező, aki saját bevallása szerint a nagy fesztiválok zajától, tömegétől idegenkedőknek szeretne alternatívát nyújtani. A fesztivál költségeit főként saját forrásból fedezik, a támogatók között van a Nemzeti Kulturális Alap is. Barátságosak az árak: a napijegy 2500 forintba kerül, a sátorjegy 3500 forintot kóstál, de lehet venni bérletet is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.