Bajban a termelők

Még mindig az ilyenkor szokásosnál olcsóbban kénytelenek megválni terményüktől a paprika-, a saláta- és a paradicsomtermelők, ráadásul úgy tűnik, többségük a németországi hasmenéses járvány miatt korábban elszenvedett károkért sem jut hozzá az ígért árkompenzációhoz.

Dénes Zoltán
2011. 07. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jelent komoly segítséget a termelőknek – az unió által elfogadott formában – a németországi kólibaktérium okozta hasmenéses járványt és vásárlói pánikot követő árbevétel-kompenzációt célzó támogatási rendelet – legalábbis erről számoltak be lapunknak az érintettek. A nevük elhallgatását kérő szentesi és kalocsai gazdálkodók rámutattak: az uniós rendelet értelmében azon termelők számíthatnak kompenzációra, akik árujukat – eladhatatlansága miatt – megsemmisítették, s ezt bizonyítani is tudják. Ők a május 26. és június 30. közötti árbevétel-kiesés után az unióban 2007 és 2010 között kialakult átlagár ötven százalékára számíthatnak.
A gazdák többsége ugyanakkor igyekezvén menteni a menthetőt, a németországi hatóságok katasztrofális kommunikációja okozta pánik kellős közepén inkább fél vagy negyed áron értékesítette a megtermelt uborkát, paprikát, paradicsomot, illetve salátaféléket. Vagyis ők a rendelet értelmében nem számíthatnak támogatásra, miközben az árak a mai napig nem álltak vissza az ilyenkor megszokott szintre. Kérdéseinkkel megkerestük a Vidékfejlesztési Minisztériumot az iránt érdeklődve, hogy eddig hány gazda fordult a kólibaktérium okozta károk kompenzációjáért a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH), mint támogatáskifizető ügynökséghez. Az MVH sajtóosztálya arról számolt be, hogy a bejelentések feldolgozása folyamatban van, így nem tudnak érdemben válaszolni.
A hajtatott zöldségek esetében a kedvező időjárás miatt jó terméskilátásokkal indultunk, azonban a németországi kólibaktérium okozta válság súlyos piaci helyzetet teremtett mindjárt az idény elején – mondta kérdésünkre Mártonffy Béla, a Zöldség-gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke. Felmérésük szerint ez a helyzet az elmúlt időszakban mintegy 10 milliárd forintos veszteséget okozott a gazdálkodóknak, elsősorban az uborka-, a saláta-, a paradicsom- és paprikatermelőknek, de a vevői bizalmatlanság miatt az összes zöldségforgalmunkat negatívan érintette. Mártonffy Béla hozzátette: jelenleg a fogyasztói bizalom lassú helyreállása tapasztalható, amit korábban egy-másfél hónapos intervallumban prognosztizáltak. A válság kirobbanása okozta piaci zavarok eredményeként a korábban eladhatatlan uborka ára kis emelkedés után a szokásos szint körül alakul. Az uborkával ellentétben a paradicsomnál, a paprikánál, valamint a salátaféléknél még mindig áresés tapasztalható, amit az orosz importtilalom miatti relatív túlkínálat okoz – vélte a szakember, akinek az a véleménye, hogy a kereskedelem kínálati egyensúlyának helyreállása csak július végére, augusztus elejére várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.