Balatoni bűnmegelőzés önerőből

2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezonális bűnözők már a Balatonon vannak, az idén is megelőzték a nyaralókat. Azonban a rendőrség is erősít, a három dél-balatoni kapitányság állományát százhuszonöt rendőrrel egészítik ki. Az Országos Rendőr-főkapitányságtól közterület-rendfenntartó egyenruhások, Pécsről, Győrből és Szombathelyről pedig bűnügyesek érkeznek a tóhoz – közölte tegnap siófoki sajtótájékoztatóján Ferincz József ezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Elmondta, ezen a nyáron három dél-balatoni településen állnak munkába – a múlt évi kettő helyett – a rendvédelmi fakultáción tanuló fiatalok. Rossz hír viszont – tette hozzá –, hogy a korábbi húsz-huszonnégy millió forint helyett az idén már csak négymillió jut a tó déli partja strandjainak szemmel tartását szolgáló bűnmegelőzési központok működtetésére. Ezek közül Balatonlellén, Földváron, Siófokon és Zalakaroson ma, Keszthelyen pedig hétfőn kezdődik a munka, míg a kerékpáros szolgálatot vállaló füredi fiatalok július 11-én indulnak először járőrözni.
A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság gondozására bízott szezonális bűnmegelőzést – amelyben több mint tíz éve rendőri munkára készülő középiskolások és nyugalmazott rendőrtisztek vesznek részt – korábban a rendőrség, a Biztonságos Magyarországért Közalapítvány és az önkormányzatok pénzéből működtették, 2008 óta viszont magukra maradtak a kezdeményezők.
– Volt olyan év, hogy huszonnégymillió forintból gazdálkodtunk, és szerveztük meg a strandi, a besurranásos lopások, az autófeltörések és egyéb szezonális bűncselekmények megelőző szolgálatát, az idén viszont magunkra maradtunk, és csak három dél-balatoni önkormányzat segítségére támaszkodhatunk. A Biztonságos Magyarországért Közalapítvány megszűnt, és pályázati kiírás sincs nyári bűnmegelőzési irodák fenntartására – mutatott rá Molnár Zsolt rendőr alezredes.
– Pedig igen nagy szükség volna a Police feliratú pólóban járőröző fiatalokra – tette hozzá, kiváltképp a nagy strandokon, ahol gyakoriak a lopások. Beke Ibolya, a siófok rendőrség sajtóreferense rámutatott, a város strandjain 2010 nyarán feleannyi értéktárgy-, fényképezőgép-, kamera-, mobiltelefon- és egyéb értéktárgylopás történt, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.