Baloldali szavazók is konzultáltak

Hírösszefoglaló
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Alapítvány adatai szerint az aktív baloldali szavazók negyede is részt vett az alkotmányozással összefüggő nemzeti konzultációban vagy a szociális konzultációban. A hivatalos adatok szerint a nemzeti konzultáció során mintegy 917000, a szociális konzultáció alkalmával pedig 1140000 kérdőív érkezett vissza a kormányzathoz.
A Századvég az aktív – vagyis egy „most vasárnapi” választáson részvételüket ígérő – szavazók körében azt is vizsgálta, hogy mely társadalmi és politikai csoportoknál volt az átlagosnál magasabb a konzultációs részvétel. A magukat jobboldalinak valló aktív szavazók körében 68 százalék töltötte ki legalább az egyik kérdőívet, míg a középen állók esetében ez az arány 39, a baloldaliak körében pedig 27 százalék volt.
Az életkori vizsgálat szerint a 60 év felettiek vettek részt a legnagyobb arányban a konzultációban, itt a megkérdezett aktív szavazók 52 százaléka állította, hogy legalább egy kérdőívre válaszolt. A legfiatalabbaknál – a 18 és 29 év közöttieknél – ez az arány 31 százalék. A falvakban élő aktív választók 48, a vidéki városokban élők 46, a budapesti aktív szavazók 37 százaléka vett részt a konzultációban a Századvég felmérése alapján.
Az intézet június utolsó napjaiban ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőttet kérdezett meg, így az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.
A június közepén zárult szociális konzultációra adott válaszokat Orbán Viktor hétfőn a parlamentben ismertette. A legtöbben (97 százalék) azzal értettek egyet, hogy az állam segély helyett munkalehetőséget adjon a munkanélkülieknek, míg a vélemények a lakáscélú devizahitelek újbóli engedélyezésének kérdésében oszlottak meg leginkább.

Szociális program. A már működő közfoglalkoztatási program 1,1 milliárd forintos támogatási keretén túl beindította a kormány a hátrányos helyzetű magyar térségek szociális földprogramját is, s 300 millió forintot különítettek el erre a célra éves szinten – hangsúlyozta egy miskolci fórumon Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára. A Szociális földprogram 2011 a kistelepülések számára nyit új lehetőségeket – fogalmazott. Az államtitkár szavai szerint a szociális földművelés, illetve állattenyésztés előfinanszírozással működik. (T. L. L.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.