Be is tilthatnak egyes élelmiszereket

Bővülhet azoknak a termékeknek a köre, amelyeket népegészségügyi termékadóval sújtana a kormány – jelentette be Ángyán József egy hét végi rendezvényen. A vidékfejlesztési államtitkár azt sem zárta ki, hogy a hamburgeradóként elhíresült javaslat elfogadásával bizonyos egészségtelen termékeket ki is tiltsanak a piacokról.

Velkei Tamás
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ángyán József Bősárkányban, az országos bionapon a Hír Televíziónak nyilatkozva azt mondta: folytatják az élelmiszerpiac átvizsgálását, ez alapján elképzelhető, hogy a diétás kólát és a többi, édesítőszerrel készült italt és terméket is megadóztatják majd. – Végig fogjuk nézni az adalékanyagok teljes sorát. Vannak olyanok, amelyeket nem adóval kell szabályozni, hanem ki kell tiltani – célzott az államtitkár egyebek mellett a transzzsírokra. (A transzzsír a telítetlen zsír telítésének, hidrogénezésének során jön létre. Szakemberek több megbetegedést is összefüggésbe hoznak vele. Az eljárással a folyékony növényi olaj szobahőmérsékleten keményebbé, stabilabbá, kevésbé romlékonnyá válik, az avasodás elkerülése pedig lehetővé teszi az élelmiszerek hosszú ideig tartó raktározását és olcsó előállítását.)
Ángyán József a rendezvényen hozzátette: számos komponenst az adók növelésével kell visszafogni a piacról. Az intézkedéssel megnyílna az út az egészséges élelmiszerek piacra vezetése előtt, többek között az ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerek esetében.
*
Az egészségre káros élelmiszerekre kivetett adóbevételek egy részét arra fordítjanák, hogy az egészséges élelmiszerek előállítását segítsék, és így olcsóbban is kerülhetnek majd piacra. Ángyán József kitért rá: a folyamat kiterjed a közétkeztetésre is. Utalt rá, hogy egy közelmúltban meghozott intézkedés nyomán a helyi termelők által előállított minőségi élelmiszerek fokozatosan megjelennek a közétkeztetésben.
A hamburgeradóként elhíresült közterhet az eredeti javaslat szerint öt olyan termékcsoportra vetnék ki szeptembertől, amelynek magas a cukor-, só-, szénhidrát- vagy koffeintartalma. Font Sándor és Kovács József fideszes képviselők pénteken nyújtották be a parlamentnek a népegészségügyi termékadóról szóló törvényjavaslatot. Ennek alapján a cukrozott és 25 százaléknál kevesebb gyümölcsöt tartalmazó üdítőitalok adója literenként öt forint, a cukrot és koffeint is tartalmazó energiaitalok literenkénti adója viszont 250 forint lesz. A szilárd termékek közül az előrecsomagolt sütemények adója kilogrammonként 100 forint, a sós ropogtatnivalóké 200, míg az ételízesítőké 500 forint lehet. A törvényjavaslat célja, hogy az egészségügyre fordítható források bővüljenek, illetve hogy az élelmiszerpiac kínálata az egészséges táplálkozás irányába változzon, s az élelmiszer-gazdaság szereplőit ilyen termékek előállítására ösztönözze. Az indítvány elfogadásával mentesülnének az adó megfizetése alól azok a – jellemzően saját fogyasztásra – termelők, akik a naptári évben az adóköteles termékből 50 liternél vagy 50 kilogrammnál kisebb mennyiséget értékesítenek. A belföldi forgalmazás után kivetett adót – az áfához hasonlóan – az eladó szedi be, aki az adóhivatalnak önadózással számol el. Ha az Országgyűlés elfogadja, akkor az új törvény 2011. szeptember 1-jén léphet hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.