Befejeződött az újjáépítés

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter tegnap Devecseren. Hozzátette: a kormány az iszapömlés első évfordulójára minden károsult gondját megoldja.
A vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárása után a belügyi tárcavezető a város új lakóparkjában járt. Hangsúlyozta, hogy a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztés lehetőségét. Kifejtette, hogy megérkezett a kárt szenvedő nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés. Két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti.
Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón hangoztatta, hogy az egyedi, a világban korábban még nem tapasztalt méretű katasztrófát követő helyreállítás-újjáépítés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő. A vörösiszap-áradat összesen 306 házat érintett, amivel több mint hétszáz ember otthona vált lakhatatlanná. A károsultak teljes kártalanításban részesültek, a kormány az új otthonok biztosítása mellett a családok ingóságainak pótlását is vállalta a felelősség kérdésétől függetlenül. Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett új katasztrófavédelmi törvénnyel biztosítja majd a katasztrófák elleni védekezést.
A Mal Zrt. iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át, a kiömlő vörösiszap elárasztotta a három települést. A katasztrófa következtében tízen életüket veszítették.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.