Befektetőket vonz az új szabályozás

A kedvezőbb foglalkoztatási feltételeknek közvetett munkahelyteremtő hatásuk lehet, hiszen vonzóbbá teszik Magyarországot a befektetőknek – véli a munkajogász a nemrég elfogadott munkaügyi törvénycsomagról. A munkáltatók üdvözlik az új szabályozást, a szakszervezetek viszont a dolgozók kiszolgáltatottságának növekedését látják benne.

Bákonyi Ádám
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkajogi szabályok változtatása önmagában nem teremt új munkahelyeket. A kedvezőbb foglalkoztatási feltételek ugyanakkor vonzók a befektetők, a vállalkozások számára, így közvetett módon van munkahelyteremtő, gazdaságélénkítő hatásuk – mondta lapunknak Czeglédy Edina munkajogász arról, hogy nemrég új munkaügyi törvénycsomagot fogadott el az Országgyűlés. A rugalmasabb foglalkoztatás, a gazdaság élénkítése érdekében többek között megváltoztak a heti munkaidőre, a próbaidőre és a szabadság kiadására vonatkozó szabályok. Úgy vélte, a módosítások egyértelműen a munkaadóknak kedveznek, ettől függetlenül nem lehet fekete-fehér képről beszélni. – Több ponton is sokkal munkaadó-barátabbak voltak az eredeti elképzelések, amelyek később enyhültek – mutatott rá a szakember. Ilyen például a hat hónapos próbaidő intézménye, amely eredetileg általános érvényű lett volna, ám végül csak hatályos kollektív szerződés mellett alkalmazható. Az, hogy a túlórákat a jövőben nem pótlékkal, hanem pihenőidővel is ellentételezhetik, egyes munkavállalói köröknek kifejezetten kedvező változás lehet. A munkajogász szerint a gyesről visszatérőkre vonatkozó új szabályok egyértelműen üdvözlendők. A jövőben pénzben megváltható lesz a gyes miatti fizetés nélküli szabadság első hat hónapja, másrészt ha a munkavállaló jelzi visszatérési szándékát a munkaadójának, a bejelentéstől számított legfeljebb 30, illetve 60 nap elteltével biztosítania kell a foglalkoztatást.
Hernádvölgyi Andrea szerint rossz a törvénycsomag iránya, mert az nem a rugalmas foglalkoztatást, hanem csak a munkavállalói kiszolgáltatottságot erősíti. – Az Európai Unióban rugalmas foglalkoztatáson továbbképzések, új szakmák megszerzésének biztosítását értik, hogy a munkavállaló úgymond több lábon állhasson. Ez a törvénycsomag viszont csak a munkaadóknak kedvez a munkaidő-beosztás, a felvétel és elbocsátás tekintetében is – fogalmazott a szocialista kötődésű Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének alelnöke.
– Egyetértünk a kormánynak a foglalkoztatás bővítésére, a gazdaság növekedésre vonatkozó szándékaival. A célok eléréséhez használni kívánt eszközök azonban nem kecsegtetnek biztos sikerrel, sőt ellenkező hatást válthatnak ki, ha csak a munkáltatóknak kedvező koncepció valósul meg – mondta Palkovics Imre. A kabinettel lojális Munkástanácsok elnöke szerint ennek elkerülésére újra kell indítani az országos, illetve az ágazati szintű érdekegyezetést a verseny- és közszféra terén egyaránt.
A munkaadók üdvözlik a módosításokat. Wimmer István lapunknak úgy fogalmazott, az új törvénycsomag vitathatatlanul erősíti a cégek, vállalkozások döntési szabadságát, amelyek így eredményesebbek, sikeresebbek lehetnek. – Egy üzleti terv elkészítéséhez, egy befektetéshez fontos tudni, hogy milyen a foglalkoztatási környezet. A munkaügyi szabályoknak jelentős hatásuk lehet egy vállalkozás piacképességére vagy akár versenyképességére vonatkozóan – fogalmazott a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára. Wimmer István nem vitatta, hogy az új szabályozás valamelyest gyengített a munkavállalók korábbi helyzetén, mindemellett úgy vélte: a munka törvénykönyve őszi, átfogó módosítása során meg lehet majd találni az egyensúlyt a munkaadói és munkavállalói érdekek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.