Bérnagyszülők segítik az integrációt

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugdíjas bérnagyszülők segítik a bevándorlók gyermekeinek beilleszkedését, illetve felzárkózását Ausztriában – írta a Die Presse. Az osztrák napilap példaértékű programot mutatott be, amelyet az NL40 nevű egyesület indított el. A szervezet mások mellett filippínó, csecsen, indiai, pakisztáni, szerb és török gyermekekről gondoskodik úgy, hogy heti két alkalommal nyugdíjasok felügyeletére bízza őket. A bérnagyszülők feladata, hogy a nyelvi és tanulmányi nehézségekkel küzdő fiatalok képességeit fejlesszék, hiszen beilleszkedésük, illetve önmaguk elfogadtatásának a helyesen beszélt német nyelv az egyik sarokköve. A tanulás legalább ennyire fontos, hiszen minél műveltebbek, annál több lehetőséget kínál számukra az élet. A szervezet szerint a program már rövid távon eredményesnek bizonyult: a résztvevők gyorsan tanulnak bérnagyszüleiktől, s viselkedésük is változik. Utóbbi, vagyis az osztrák társadalmi és viselkedési normák átadása, elfogadtatása is fontos része az NL40 integrációt segítő programjának. Úgy vélik, az idegen kultúrákból érkezett fiatalok könnyebben alkalmazkodnak a többségi társadalom által elvárt normákhoz, ha azt családias hangulatú összejöveteleken magyarázzák el nekik.
A Zukunfteuropa.at című osztrák kormányzati honlap adatai szerint 2009-ben Ausztriában másfél milliónyian éltek olyanok, akiknek legalább egy szülőjük külföldön született. Közülük több mint egymillióan első generációs bevándorlók, ami azt jelenti, hogy maguk sem Ausztriában jöttek a világra.
Érdemes megjegyezni, hogy közel 900 ezer embernek 2010-ben még nem volt osztrák állampolgársága, holott életvitelszerűen Ausztriában éltek. Ez 10,7 százaléka a teljes népességnek! A betelepülők kétharmada Európából érkezett. A többi migráns fele török, a másik fele a világ egyéb távoli pontjairól vándorolt az „öreg” kontinensre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.