Beszámolt Pintér és Hende

Pintér Sándor belügyminisztert és Hende Csaba honvédelmi minisztert is meghallgatta tegnap a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága. A beszámolókból az derült ki, hogy mindkét tárca nehéz helyzetbe került az előző választási ciklusok pazarló gazdálkodása miatt.

2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pintér Sándor belügyminiszter egyebek mellett arról beszélt, hogy a nyugdíjrendszer átalakítására a nehéz gazdasági helyzet miatt van szükség. Elképzeléseik szerint a rendvédelmi dolgozók a jövőben ötéves nyugdíjkedvezményre lesznek jogosultak. Ebben az időszakban azonban a dolgozók rendelkezési állományba kerülnének, hogy a nekik kifizetett pénzekkel ne a nyugdíjkasszát terheljék.
A dolgozók cafeteriajuttatása kapcsán jelezte: szeretné, ha a jövőben ezt az összeget a dolgozók készpénzben kaphatnák meg, és ezzel is növelhetnék a rendőrök pénzbeli juttatásait. A belügyminiszter a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokra, illetve a rendvédelmi dolgozók nyugdíjazására vonatkozó változásokra utalva arról beszélt: senkit nem kényszerítenek majd vissza a munkába, mindenki maga döntheti el, vissza kíván-e térni a fegyveres szolgálatba. A visszatérőknek pedig lehetőségük van arra, hogy a „könnyített rendőri hivatást” válasszák – tette hozzá. A belügyminiszter közölte, a tűzoltók 2004 és 2006 közötti túlóradíját két részletben, a harmadik és a negyedik negyedévben fizetik majd ki. A miniszter beszámolójában a korábbi ígéreteit vette sorra, ezek között a legnagyobb kihívásnak a kistelepülések közbiztonságának a megerősítését nevezte. Elmondta, tovább kívánják erősíteni a körzeti megbízotti rendszert egyebek mellett az idén a szakközépiskolát elvégző 2300 rendőrrel, továbbá a „gördülő akciót” is folytatják. Közölte azt is, hogy közel 40 százalékkal csökkent a városi üzleti lopások száma, és a visszajelzések szerint a lakosság biztonságérzete is nőtt.
Hende Csaba a szakbizottság ülésén bejelentette: hamarosan megnyitják az ország egyetlen katonai középiskoláját Debrecenben. Hangsúlyozta: az utóbbi évek forráshiánya miatt jelen helyzetben a honvédség nem rendelkezik tartalékokkal, kiürültek a raktárak, a technikai eszközök szinte minden területen az alkalmazhatóságuk végére értek, és ez veszélyezteti a honvédség hadrafoghatóságát és az ország védelmét is. Közölte: jelenleg 3400 ember hiányzik a minisztérium 31 ezer fős összlétszámából. Az eredmények között említette, hogy sikerült elindítani az önkéntes tartalékos rendszert, amelyben már kétezren szolgálnak, és visszaszorították a tárcánál a korrupciót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.