Bírálják Putyin kitüntetését

Stefan Lázár
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikusok és emberjogi aktivisták ellenállását is kiváltotta az a hír, hogy Vlagyimir Putyin a jelölt arra a kitüntetésre, amelyet 2003 óta évente a demokráciát támogató személyeknek adnak át. Az orosz miniszterelnököt a kritikusok méltatlannak tartják a Quadriga-díj átvételére.
A berlini brandenburgi kaput díszítő, az ókori rómaiaktól átvett négyfogatú kocsiról elnevezett díjat a Werkstatt Deutschland politikai egyesület alapította, és a politikai, gazdasági és kulturális élet azon német és külföldi személyiségeinek adják át, akik elkötelezettségükkel és példamutatásukkal tűntek ki. A korábbi kitüntetettek között van Mihail Gorbacsov, Václav Havel és Simon Peresz. A múltban mindössze egyetlen jelöltről, Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnökről alakult ki véleménykülönbség.
De megközelítőleg sem olyan formában, mint Putyin jelölését követően. A jelölteket kiválasztó kuratórium egyik prominens tagja, a Zöldek társelnöke, Cem Özdemir közölte: „A Quadriga-díj azokat illeti meg, akik tevékenységükkel a demokráciát erősítették. Putyint nem tartom ilyen személyiségnek.” Tiltakozása jeléül Özdemir kilépett a kuratóriumból. A parlamenti pártok számtalan képviselője helyezkedett hasonló álláspontra. A liberális Markus Löning, a kormány emberjogi megbízottja egyenesen cinikusnak nevezte a döntést, hogy az orosz demokráciát leépítő, a jogállamot keretek közé szorító Putyint tüntessék ki, és egy síkra helyezzék Havellel és Gorbacsovval. André Schmitz, Berlin szociáldemokrata kulturális szenátora szerint az orosz miniszterelnök életútja semmiben nem utal arra, hogy demokráciára és szabadságra törekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.