Bolyongás a szecessziós falak között

MÚLTIDÉZŐ

Makrai Sonja
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra ingyenes idegenvezetéssel lehet felfedezni holnap délelőtt a hazai szecessziós építészet egyik emblematikus darabját, a budai Gellért szállót. A Szecessziós hullám elnevezésű program – a Hungarofest és a budapestUNDERGUIDE szervezésében – résztvevői megismerhetik a Gellért szálló építésének és legszebb éveinek történetét, a látogatók elől elzárt területek egy részét és a Karfiol-barlang mészkőrendszerét is felfedezhetik.
A Gellért Gyógyfürdő és Szálló, amelyet Hegedűs Ármin Sebestyén Artúrral és Sterk Izidorral közösen tervezett, csaknem száz éve, 1918-ban épült az egykori Sáros-fürdő hőforrásai helyén. 1927-ben hullámfürdővel, 1934-ben pedig pezsgőfürdővel bővült. Saját korában az egyik legmagasabb színvonalú luxusgyógyfürdő volt az akkoriban újításnak számító inhaláló és infrakamrájával, termál kádfürdőivel. Az épületet a történelem viharai nem kímélték, 2008-as felújítása óta azonban szinte eredeti formájában tündököl.
Ötnél több fő csoportos érkezése esetén előzetes regisztráció szükséges a [email protected] e-mail címen. Ha valaki lemaradna, csüggedésre semmi ok, a nyár folyamán – július 23., augusztus 13., szeptember 3. – újabb vezetéseket tartanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.