Börtön lehet a gabonapiaci csalás vége

Dénes Zoltán
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabonakereskedelem során elkövetett adócsalás gyanúja miatt 1,2 milliárd forintnak megfelelő értékpapírt foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal észak-magyarországi regionális bűnügyi igazgatóságának pénzügyi nyomozói. A hivatal tájékoztatása szerint az érintett elkövetői kör egy romániai gazdasági társaság nevében vásárolt fel nagy mennyiségű gabonát azzal a látszattal, hogy azt külföldön értékesíti, a szállítmányok azonban soha nem hagyták el Magyarország területét. Az áru kiszállítását ugyanis hamis fuvarlevelekkel igazolta egy magyar állampolgár által vezetett szlovák cég, miközben a nettó értéken vásárolt gabonát valójában belföldön adták el az általános forgalmi adóval növelt áron. A belföldi értékesítéssel keletkező áfafizetési kötelezettséget kijátszva az elkövetők több mint félmilliárd forinttal rövidítették meg a költségvetést. A pénzügyi nyomozók egyszerre ötven helyszínen tartottak házkutatást, és három főt gyanúsítottként hallgattak ki. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elrendelte az elkövetők előzetes letartóztatását. Az adócsalók kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.