Bővülő albán jogok

Balogh Roland
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A macedón parlament a hét végén módosította a nyelvhasználati törvényt, így lehetővé vált, hogy az albán nemzetiségű miniszterek, parlamenti képviselők, illetve a parlamenti üléseken felszólaló valamennyi tisztségviselő is anyanyelén szóljon a jugoszláv utódállam törvényhozásában. Az új nyelvhasználati törvény értelmében azon települések önkormányzataiban is lehet egyéb nyelven is ügyeket intézni, ahol a kisebbségi lakosság számaránya eléri húsz százalékot. Az új szabályozást a 123 fős macedón törvényhozás 58 képviselője támogatta, míg 27 ellene szavazott. A húsz kisebbségi képviselő közül pedig tizenhatan voksoltak igennel a módosításra.
Az 1991-ben önállósodott Macedónia kétmilliós lakosságának jelenleg mintegy negyede albán, míg mintegy négy százaléka török származású. Egyes adatok szerint az 1999-es koszovói háború idején több mint 300 ezer albán érkezett az országba. Ez pedig két évvel később polgárháborús helyzetet alakított ki, a helyi hatóságok majd egyéves fegyveres harcot vívtak az albán Nemzeti Felszabadítási Hadsereg milíciával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.