Brazilos gól, magyaros utálat

A Videoton felett aratott 2-0-s győzelme után nagy lépést tett a Sturm Graz a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulója felé. A fehérvári tréner, Paulo Sousa szerint az osztrákok előrébb járnak csapatépítésben, de még nem lefutott a továbbjutás. Szabics Imre, a graziak magyar gólvágója az első kitétellel egyetért, a másodikkal nem, s érdeklődésünkre elmondta, brazilos találatára mindig emlékezni fog.

Deák Zsigmond
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számít, milyen gólt lő az ember, vagy mindegy, csak bemenjen? Mert azért nem mindennap veszi át mellel a labdát, majd emeli át vállal a rárontó védőn, mielőtt a hálóba küldené, amúgy brazilosan.
– Mondhatjuk, az eredmény ugyanaz, de mégis, ha valaki ilyen gólt lő, azt nem felejti el egyhamar. Számomra is szép emlék marad.
– Azt kapta a párharc első felvonásától, amit várt?
– Erős csapatot ismertem meg a Videotonban, de már a mérkőzés előtt mondtam, jobbnak tartom a Sturmot. A képességekben nincs óriási különbség, fejben és fizikailag azonban a székesfehérváriak nem szokhattak hozzá a magyar bajnokságban az itteni iramhoz és koncentrációhoz. Idő kérdése volt, hogy felülkerekedjünk.
– Pontosan így történt, a gólok a 68. és a 92. percben estek. Ám az osztrák televíziós kommentátor a szünetben még úgy fogalmazott, a Sturm túl defenzív játéka nem BL-szintű, s meglepte őt a Videoton.
– Szerintem teljesen természetes, hogy megpróbáltuk az elején feltérképezni az ellenfelet, ráadásul ez volt az első tétmérkőzésünk a szezonban, a Vidi egy Szuperkupa-döntővel előrébb járt, s láthatóan jól felkészült. El kellett telnie bizonyos időnek, hogy kitapogassuk a gyengéit.
– Jogosnak tartja a kétgólos különbséget?
– A második félidő és annak alapján, hogy nekünk öt-hat komoly helyzetünk akadt, a Videotonnak pedig egy-kettő, mindenképpen, bár a mezőnyben egyenrangú ellenfél volt.
– Folyamatosan kapott hideget-meleget a fehérvári hívektől, még a lefújás után is. Ezt hogyan viselte? Bár egy korábbi, újpesti fellépésekor még a Stuttgart tagjaként már részese lehetett hasonlónak.
– Teljesen normálisnak tartom, ha a drukkerek a meccs előtt és közben provokálják az ellenfél játékosai közül azt, akitől tartanak. Ám ennek le kellene zárulnia a végső sípszóval. Nagyon elkeserített, amikor odamentem a Vidi szurkolóihoz, hogy nekik is megköszönjem a buzdítást, s azt, hogy sokat utazva ilyen jó hangulatot teremtettek, erre egyesek szemében gyűlöletet láttam. Az ilyesmivel nehéz mit kezdeni.
– Ezek után mit vár a jövő heti visszavágótól, hogyan készül rá testileg, lelkileg?
– Őszintén szólva még sehogy, hiszen a hét végén nálunk is kezdődik a bajnokság, s mi nem vagyunk olyan kivételezett helyzetben, mint a fehérváriak, hogy elhalasztják a meccsüket. Nálunk ez fel sem merült, szombaton megyünk Riedbe, most azzal foglalkozunk. Ám azt ígérhetem szerdára, nem fogjuk lebecsülni a Vidit, annak ellenére, hogy a 2-0 kedvező eredmény, hiszen nem kaptunk gólt.
– A Videoton egyes játékosaival a válogatottban is találkozhat. Nem lesz gond egymás között? Lipták például a meccsen egyszer szépen „eltrafálta”.
– Ez benne van a játékban, „Lipinek” így kellett tennie, lehetett volna a helyében az egyik spanyol védő is. Korrekt volt mindenki, nem arról szólt a meccs, hogy belerúgjunk a másikba.
– Azt azért sejti, hogyan lehetne igazán kiengesztelni az itthoniakat? Mondjuk egy svédeknek rúgott másik „brazilos” góllal.
– Azon leszek, de az Eb-selejtezőn tényleg mindegy, miképp találok be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.