Brit csírák okozták a francia fertőzéseket?

Egy nagy-britanniai cégtől származtak azok a csírafélék, amelyek felelősek lehetnek a Bordeaux környéki kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedésekért. A Thompson and Morgan szerint a feltevés alaptalan, hiszen máshonnan nem jeleztek problémát termékeikkel kapcsolatban.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elővigyázatosságra intették a brit hatóságok a különböző csírafélék fogyasztóit, miután arra gyanakodnak, hogy a Dél-Franciaországban észlelt, kólibaktérium okozta hasmenéses megbetegedések esetleg brit eredetű élelmiszerekhez köthetők – jelentette a távirati iroda. A feltételezés francia részről hangzott el azután, hogy a németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel tíz felnőtt betegedett meg az elmúlt héten Bordeaux környékén. A francia hatóságok azt gyanítják – jóllehet erre bizonyíték még nincs –, hogy a fertőzések a kelet-angliai Ipswich városban működő Thompson and Morgan nevű cég növényi csíráival lehetnek összefüggésben. A franciaországi betegek közül többen állítólag olyan salátafélékből ettek, amelyeket a brit cég által szállított magvakból csíráztattak.
Az 1855-ben alapított Thompson and Morgan a legnagyobb dísz- és haszonnövénymagvak és csírák termesztésére szakosodott brit cég. A történtek után a társaság felfüggesztette három különböző típusú magjának forgalmazását. A hétvégén azonban közleményben arról számolt be, „nagyon valószínűtlen”, hogy maguk a magvak ilyen betegséget okozhatnak. Mint írták, több ezer csomaggal értékesítettek a szóban forgó termékcsoportból, és sehonnan nem kaptak jelzéseket egészségügyi problémákról. Paul Hansord, a Thompson and Morgan igazgatója kijelentette, hogy nem áll szándékukban a boltokból visszahívni a korábban értékesített termékeiket – olvasható a Daily Mail hírportálon.
A brit élelmiszerszabvány-ügyi hatóság (FSA) szombat este hivatalos közleményben intette óvatosságra a vásárlókat, azt javasolva, hogy az általában frissen fogyasztott csíraféléket felhasználás előtt minden esetben alaposan főzzék át, és ne egyenek nyersen hasonló növényi étkeket. A francia kereskedelmi miniszter ugyanakkor arra szólította fel az állampolgárokat, hogy egyáltalán ne fogyasszák el a náluk levő, korábban vásárolt Thompson and Morgantól származó növényi csírákat.
Az FSA vizsgálja az angol cég és a megbetegedések közötti lehetséges összefüggést. Nagy-Britanniában eddig nem észleltek olyan ételmérgezéses megbetegedéseket, amelyek a franciaországi esetekhez lennének köthetők. Az angol hatóság arra figyelmeztette az embereket, hogy a magvak csíráztatásához használt eszközöket használat után alaposan meg kell tisztítani, és minden esetben mossanak kezet, akik ültetésre vagy csíráztatásra szánt magvakkal foglalkoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.