Brüsszeli ultimátum Európának

MTI
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen súlyosnak nevezte tegnap az euróövezet helyzetét a veszélyt inkább „lekerekíteni” szokott José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben a mai euróövezeti csúcstalálkozó előtt tartott sajtókonferenciáján. Megoldásra van szükség, tette hozzá, mert ha ez nem történik meg, akkor a következményeket Európában mindenütt megérzik, sőt azon túl is. Barroso véleménye szerint az állam- és kormányfőknek minimumként „tisztázniuk” kellene, hogy milyen intézkedéseket akarnak foganatosítani a görög helyzet stabilizálására. Elmondta azt is, hogy eljött az a pillanat, amikor Athénnek második segélycsomagot kell összeállítani a csőd elkerülésére és azért, nehogy a túlzott eladósodottságból fakadó válság tovább terjedjen.
– Franciaország azt szeretné, ha az euróövezet mai csúcsértekezlete tartós választ adna a görög adósságválságra – közölte a francia kormányszóvivő. Valérie Pécresse a tegnapi kormányülést követően elmondta, hogy Nicolas Sarkozy államfő „minden energiáját arra fordítja, hogy már holnaptól tartós választ kapjon a görög probléma”. – A „tartós megoldás” pedig a francia–német pároson múlik – hangsúlyozta a szóvivő. Sarkozy és Angela Merkel német kancellár tegnap együtt ebédelt Berlinben, majd délutáni megbeszélésükön az állam- és kormányfők mai konferenciáját készítették elő. A francia gazdasági miniszter egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy „nagyon széles körű az egyetértés abban”, hogy a „görög adósságot fenntarthatóbbá” kell tenni. Ugyanakkor elismerte, hogy a magánbefektetők bevonása az adósság finanszírozásába továbbra is vita tárgyát képezi. Francois Baroin hozzátette, hogy Németország és Franciaország a célokban és a módszerekben is egyetért. – De nem szeretnénk a görög adósság átstrukturálását, mert az azt jelentené, hogy „a spekulánsoknak ezüsttálcán kínáljuk a győzelmet” – mondta Baroin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.