Budapesten nehezebb a lakásvétel

Hírösszefoglaló
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Magyarországon kell a legkevesebbet dolgozni egy lakás megvásárlásához. Erre a meglepő következtetésre lehet jutni a Duna House legfrissebb statisztikájából. Ugyanis hiába keresnek itt majdnem a legkevesebbet az emberek – alig 117 ezer forintot kapnak havonta kézhez a statisztikai hivatal adatai szerint –, a lakásárak is igen nyomottak, alig valamivel haladják meg a 238 ezer forintos budapesti négyzetméterár felét. Ezért az itt élők tudnak a legkönnyebben lakást vásárolni: éves bérükből átlagosan 11,4 négyzetmétert. A dobogó második fokára a főváros és Pest megye után a legjobban kereső közép-dunántúliak kerültek 10,3 négyzetméterrel. Ennek magyarázata, hogy a magas bérek mellett viszonylagosan alacsonyak a lakásárak. Harmadik a rangsorban a dél-dunántúli régió, ahol bár kevesebbet keresnek az emberek, viszont a lakásárak sem túlságosan magasak.
Érdekes módon a legmagasabb jövedelmű fővárosiak és a központi régióban élők juthatnak a legnehezebben lakáshoz, hiszen éves jövedelmükből alig 8,8, illetve 7,9 négyzetméternyi ingatlant vásárolhatnak. Ezt Budapesten a kiugróan magas lakásárak magyarázzák, Pest megyében viszont bonyolultabb a helyzet. A főváros húzó hatása jelentősen emeli az agglomerációs lakásárakat, az átlagkeresetet viszont a Budapesttől távolabb élők jelentősen alacsonyabb jövedelmének torzító hatása rontja le.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.