Bundaügy: gőzerővel nyomoznak

Csibra Tibor
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem közölnek újabb részleteket egyelőre a hatóságok a nemrég kirobbant újabb bundabotrány vizsgálatáról, így nem tudni, hogy a nemzetközi csalássorozatnak vannak-e újabb gyanúsítottjai. Ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróság két hete előzetes letartóztatásba helyezte az ügy eddig ismert érintettjeit, K. Zoltán, L. Mátyás és H. Gábor futballistákat, valamint L. Kolos, Cs. János, S. Krisztián és M. Tamás László labdarúgó-játékvezetőket. A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vizsgálata szerint a terheltek részt vettek egy, a Távol-Keletről irányított csalássorozatban, amelyben sportolókat és játékvezetőket vesztegettek meg futballmeccsek előtt, majd az így manipulált mérkőzésekre tippeltek internetes ázsiai fogadóirodákon keresztül. A csoport 40–85 ezer euró közötti összegeket ruházott be a meccsek befolyásolására, a nyereségük pedig ennek a kétszerese volt mérkőzésenként. A focistákat és a bírókat bűnszervezetben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A nyomozó hatóságok két hete, az érintettek elfogása után tartott sajtótájékoztatóján a szakemberek közölték, a szerteágazó ügyekben indított vizsgálat még az elején tart, és a történtek miatt újabb gyanúsítások is várhatók.
A csalássorozat ügyének újabb fejleményei is vannak, felderítésükre gőzerővel folyik a nyomozás, de épp ennek érdekeit sértené, ha a nyomozó hatóságok jelenleg részleteket közölnének – mondta Fazekas Géza, a KNYF szóvivője. Úgy tudjuk, a vádhatóság és a rendőrség várhatóan a jövő héten tesz közzé újabb adatokat a bundabotrányról. A nemzetközi csalássorozat vizsgálatában nemcsak a magyar nyomozók vesznek részt, a vesztegetések érintettjei között vannak hazai, finn, illetve dél-amerikai futballcsapatok és játékvezetők is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.