Büntetés a Mol-cégnek

Hírösszefoglaló
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette a szlovák versenyhivatal: a Mol-csoport tulajdonában álló Slovnaft köteles megfizetni a tavaly decemberben kirótt, kilencmillió eurós bírságot.
A távirati iroda beszámolója szerint a legnagyobb szlovák olajipari vállalat azért kapott büntetést, mert a hatóság szerint a társaság 2006-ban a nagykereskedelmi benzinpiacon, valamint 2005-ben és 2006-ban a nagykereskedelmi gázolajpiacon „domináns piaci helyzetével visszaélve”, az üzemanyag-forgalmazókat diszkrimináló módon sem az árkedvezményeket, sem az árpótlékait nem egységesen szabta meg.
– A társaság viselkedésének kizsákmányoló jellege volt, és ez a fogyasztók hasznának csökkentéséhez vezetett. Az objektíve indokolatlan árkülönbözetet a Slovnaft saját érdekében használta ki – állította a versenyhivatal. A hatóság közölte: nem vonja kétségbe a társaság azon jogát, hogy engedményeket adjon egyes ügyfeleinek. – A céget nem az ügyfeleinek nyújtott jobb árakért bírságolták, hanem azért, mert magasabb árakat állapított meg néhány partnerének azokkal az árakkal összevetve, amelyek az érintetteket megillették – áll az indoklásban. Ugyanakkor a Slovnaft továbbra is törvénytelennek tartja a szlovák versenyhivatal ezen döntését, s azt állítja, hogy a bírság nem arányos, és annak indoklása sem teljesen világos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.