Büntetnék az egyházi adatok hamisítását

Tarics Péter
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több módosító indítványt nyújtott be az egyházügyi törvényhez tegnap Michl József (KDNP) és Gulyás Gergely (Fidesz) képviselő. Legfontosabb javaslatuk, hogy az egyház nyilvántartását megindító kérelemben foglalt adatok valódiságát indokolt büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségével védeni. Az egyház címerének és logójának képi megjelenítését a Fővárosi Bíróság által nyilvántartott adatok között nem javasolják. Csöbör Katalin (Fidesz) szerint szükséges lenne azt is jelezni, hogy hitéleti bevételek köre szélesebb (magánszemélyek adománya, stóladíj, a lelkigyakorlatból származó bevétel stb.), a törvényjavaslat ugyanis csak az állami költségvetésen keresztül juttatott bevételeket nevesíti. Egy másik módosításában külön választaná az egyházalapítást és az egyház meghatározást úgy, hogy a cselekvőképesség, illetve a magyarországi lakóhely csak az egyházalapítás feltétele legyen, a tagságé nem.
A képviselők azt is el akarják érni, hogy a felekezetek bírósági nyilvántartásba vett adatai között az egyház köznyelvben meghonosodott elnevezését is feltüntessék, tekintettel arra, hogy sok esetben az egyházak hivatalos elnevezése és a mindennapi életben, a társadalomban elterjedt neve eltér(het) egymástól. Emellett a két politikus megjelölné a szociális tevékenységet is az önmagában vallási tevékenységnek nem minősülő tevékenységek között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.