CET: elmaradt a műszaki átadás-átvétel

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudta megkezdeni a főváros a Duna-parti Közraktáraknál létesült CET-épületegyüttes (Central European Time) műszaki átadás-átvételét, mert a beruházó több feltételnek nem tett eleget. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes közleménye szerint a beruházó Porto Investment június 9-én kulcsrakészre jelentette az épületet. Budapest tegnapra tűzte ki a műszaki átadás-átvétel kezdő napját, de az eljárásnak több előfeltétele van, így például a kivitelezési szerződés és a kiviteli tervek hiánytalan átadása. A felek közötti szerződés alapján „e dokumentumok szükségesek annak elbírálásához, hogy a megvalósult munkálatok valóban megfelelnek-e a kívánalmaknak”. Mivel a Porto ezeket az előfeltételeket nem biztosította, a műszaki átadás-átvételi eljárás tegnap nem kezdődhetett meg – olvasható a közleményben.
„A találkozón a megjelent kivitelezők úgy nyilatkoztak, hogy a kiviteli szerződésnek a főváros részére való átadásához a maguk részéről hozzájárulnak, azaz e feltétel teljesülése kizárólag a Porto hozzáállásán múlik. A fővárost ez az újabb, nem várt akadály súlyosan aggasztja, ami ismételten felveti azt a kérdést, hogy a Porto képes lesz-e a szerződésszerű teljesítésre és üzemeltetésre” – írta a pénzügyi főpolgármester-helyettes.
Emlékezetes, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) múlt héten az Országos Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen, mert a budapesti Közraktárak-projekt PPP-konstrukcióban történő megvalósítása kapcsán feltárt tények bűncselekmény elkövetésének gyanúját alapozzák meg. A főváros korábban tett már ugyan büntetőfeljelentést a 8,6 milliárd forintos beruházással kapcsolatban jelentős vagyoni hátrány okozása és az önkormányzat számára előnytelen szerződések miatt, azonban az Állami Számvevőszék konkrét szerződési pontokat megjelölve, az adott bűncselekmények gyanúját alátámasztó tényekre alapozva, a szükséges dokumentumokat csatolva fordult a rendőrséghez az ÁSZ-ról szóló törvény alapján, hivatalból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.