Cinetrip: a neten is rápörögtek

Tölgyesi Gábor
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berobbanás, bukás, perek sorozata, újrakezdés: L. Laki László DJ 1997-ben mert nagyot álmodni, és filmvetítésekkel fűszerezve – a késői kilencvenes évek videodiszkójaként – bevitte az elektronikus tánczenét a Rudas, majd a Széchenyi fürdőbe. Flór Péter dokuja, a Fékezett habzás a Cinetrip ellentmondásoktól sem mentes történetét igyekszik bemutatni a Videa internetes filmmegosztó portálon, ahol eddig több mint 67 ezren kattintottak a szombatig látható műre.
A Cinetripet már megszületésekor külföldi trendmagazinok népszerűsítették, ám pártolói szerint itthon ellenszélben kellett küzdenie. A filmben legtöbbször megszólaló L. Laki állítja, hogy a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt. (BGYH) korábbi vezetőségének egyes tagjaihoz kötődő magáncég üzemeltette egy időben esti zárás után a fürdőt, és volt olyan eset, hogy a vezetőség egyik tagja fiának latin diszkója mellett kívánták a Cinetripet szekcióprogramként „lenyúlni”. L. Laki a filmben sérelmezi, hogy négy évig a Sziget Fesztiválon a Cinetrip-sátor mindig veszteséggel zárt, miközben a szponzori és jegybevételek a Sziget Kft. kasszájában landoltak. A DJ szerint a szórakoztatóipar e szegmensében a szponzoráció és állami támogatás nagy része a kft.-hez kerül, amelynek kezében van az ország összes jelentős fesztiválja. A Sziget Kft. ügyvezetője, Gerendai Károly e filmben másként emlékszik többek között arra, ki kinek tartozik pénzzel.
A Fékezett habzás furcsasága, hogy a végén kiderül: a film szereplői 2006-ban szólaltak meg, a BGYH-val többéves szerződést kötve 2007 végén a Cinetrip folytathatta fürdős pályafutását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.