Civil bíróság előtt a szomáliai fogoly

Bíróság elé állt New Yorkban az a szomáliai férfi, akit áprilisi elfogása óta vallattak egy amerikai hadihajó fedélzetén, bizonyítékokat nyerve az al-Kaida és a szomáliai al-Shabaab szervezet kapcsolataira. Ennek is volt „köszönhető” az a június végi légitámadás-sorozat, amely során az Egyesült Államok Szomália területére is kiterjesztette drónháborúját.

Karczag Eszter
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Barack Obama amerikai elnök új korszakot hirdetett meg a terrorizmus elleni harcban, ennek kapcsán tett ígéreteit azonban – például a guantánamói börtön és a külföldi CIA-börtönök bezárását – egyelőre nem teljesítette. Mégis a külföldön elfogott terroristákkal szembeni új eljárási mód felé tett lépésnek ítélik többen, hogy Ahmed Abdulkadir Varszamét tegnap civil bíróság elé idézték New Yorkban – ő az első külföldi terroristagyanúsított, akit az Egyesült Államok területére szállítottak egy per miatt. Konkrét terrorcselekményekkel nem vádolják, iszlamista csoportokhoz való kötődése miatt vár rá ítélet, noha annak jellege bizonytalan. Míg az egyik illetékes magas rangú parancsnokként, addig a másik csupán egyszerű informátorként írta le Varszamét. Az újfajta eljárás azonban még mindig aggályos – a bírósági idézést bő két hónapos fogva tartás és vallatás előzte meg egy amerikai hadihajón.
A washingtoni vezetés a harc más aspektusaiban is újítást hirdetett; az Oszama bin Ladent követő érára kidolgozott új stratégia szerint az Egyesült Államokra leginkább fenyegetést jelentő államokat Jemen és Szomália testesíti meg. Az al-Kaida és az al-Shabaab szomáliai iszlamista szervezet régóta gyanított összefonódása végül bizonyságot nyert, s Jemen után Szomália légterében is megjelentek az amerikai hadsereg, illetve a CIA által irányított, pilóta nélküli, felfegyverzett repülőgépek, az úgynevezett drónok.
Az országot papíron igazgató ideiglenes kormány örömmel fogadta a váratlan amerikai csapást, hiszen a támadások főként azokat a déli régiókat érték, ahol az állam nem rendelkezik befolyással, s helyette iszlamista, félkatonai szervezetek uralkodnak. Szomáliát jelenleg az utóbbi hatvan év legnagyobb szárazsága sújtja, az al-Shabaab ezért tegnap feloldotta az – általuk „mozlimellenesnek” titulált – külföldi segélyekkel szembeni tilalmat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.