Csituló görög csődpánik

Élénkült az európai kereskedelem, miután a görög adósságválsággal kapcsolatos félelmek csillapodtak. A magyar tőzsdét azonban a Mollal kapcsolatos hírek fékezték, így ha kevéssel is, de a negatív tartományban zárt a magyar index. A forint az államadósság mérséklésének hírére erősödött.

Munkatársunktól
2011. 07. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 5,45 pontos, 0,02 százalékos csökkenéssel, 22 482,63 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 19,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a gyengülő Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest. Varga Zoltán, a Quaestor elemzője az MTI kérdésére elmondta, hogy a hazai piac jelentősen alulteljesítette a nemzetközi tőzsdéket, aminek elsősorban a Mol mélyrepülése volt az oka. A görög adósságválsággal kapcsolatos félelmek csillapodtak, így külföldön ismét felbátorodtak a vásárlók. Emellett tegnap kezdődött az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos kamatmeghatározó ülése, így ma este már átfogó képet kaphatunk az amerikai gazdaság állapotáról, és ez mindenképpen piacmozgató lehet – fejtegette az elemző. A budapesti tőzsde azonban nem tudott erősödni, mert a Mol piacára negatívan hatott az egyik horvát napilap reggel megjelent értesülése.
A magyar parketten szereplő Synergon Nyrt. csehországi leányvállalata, a 99 százalékban tulajdonolt Infinity a. s. kötelező vételi ajánlatot tett a szintén cseh, Ceské Budejovice-i székhelyű IT Systems a. s. társaságra – közölte a társaság a BÉT honlapján. Az informatikai cég szolgáltatási területei az Oracle adatbázis és fejlesztése, valamint Microsoft Dynamics AX kapacitások. Az IT Systems legnagyobb vevője az O2 Telefonica mobiltávközlési szolgáltató. A 60 főt foglalkoztató társaság 2010-ben 60 millió cseh korona árbevételt ért el.
Erősödött tegnap a forint: délután négy órakor az eurót 266,77 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 268,05 forint után. A görög válság javuló kilátásai erősítették az eurót, s a javuló befektetői bizalom áttételesen a forintot is erősítette. A hazai fizetőeszköz külön támogatást is kapott az államadósság csökkentésének hírére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.