Csőd szélén Amerika?

Szabó Anna
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze néhány hét választhatja el az Egyesült Államokat a fizetésképtelenségtől, augusztus elején ugyanis tetemes összegű állampapírja jár le, miközben az idei évre engedélyezett, 14 300 milliárd dolláros adósságplafont már májusban elérte. A Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő legfrissebb közleménye szerint súlyos következményekkel járhat, ha a republikánus többségű képviselőház és a demokrata vezetésű elnökség nem tud megállapodni a deficit csökkentésének módjáról és az adósság maximális összegének azonnali megemeléséről, ezért kilátásba helyezte az amerikai államadósság leminősítését.
A világ másik két legnagyobb hitelminősítője – a Moody’s és a Fitch Ratings – is figyelmeztette a törvényhozókat a veszélyre. Az S&P egyébként már április közepén negatív kilátást adott az amerikai államkötvények minősítésére, hangoztatva, hogy a kilenc százalék körüli deficit fenntarthatatlanul magas szintre emeli az ország államadósságát. A hitelminősítő szerint éppen ezért fennáll a veszélye annak, hogy sem a közép-, sem a hosszú távú költségvetési problémákat nem képes kezelni az Egyesült Államok, még akkor sem, ha az utolsó percben most mégis sor kerül az adósságplafon felemelésére. Az intézet szakértői szerint jelenleg egy a három az esélye annak, hogy két éven belül lejjebb sorolják az amerikai államadósságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.