Csökkenhetne az alapkamat

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a júniusi kedvező inflációs adatot követően az év második felében tartósan enyhül az infláció, mérséklődhet az alapkamat – vélik a Raiffeisen Capital Management (RCM) szakértői az MTI-hez eljuttatott legutóbbi elemzésükben. A várakozások alatt alakuló, 3,5 százalékos éves infláció mellett a magyar gazdaság az év első negyedében 2,5 százalékkal bővült az előző évhez képest, s ez elsősorban a dinamikus exportnak köszönhető. A folyó fizetési mérleg pedig soha nem látott, 800 millió eurós többletet mutatott az év első három hónapjában. Júniusban a forint ugyan bizonytalanul, de erősödni tudott az euróval szemben, s a magyar kötvények – bár szintén ingadoztak – hosszú távon továbbra is vonzó hozamszinteket biztosítanak. Ronald Schneider, az RCM Kelet-Európa-szakértője egy másik tanulmányban arról írt, hogy miután a kelet-közép-európai országokat kevés gazdasági szál fűzi Görögországhoz, biztos alapokon állnak, szemben Görögországgal és az euróval, amelyeknél a túlélés a tét. Kiemelte, míg két évvel ezelőtt hazánk a csőd szélén tántorgott, addig mostanra a nemzetközi pénzügyi szervezetek és az Európai Unió segítségével, valamint költségvetési intézkedésekkel rendbe tudta tenni az államháztartást, s – igaz, 80 százalék körüli GDP-arányos államadósság mellett – az ország költségvetése már pozitív számokkal zár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.