Csökkenő hiány a büdzsében

Hírösszefoglaló
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszített, ugyanakkor szigorodó nemzetközi hangulatot feltételező költségvetési tervezetet hozott nyilvánosságra a kormány a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Az idei, eredetileg 687 milliárdos, de a Mol-részvények 21 százalékának megvásárlását követően 1184 milliárd forintra növekvő költségvetési hiány a tervek szerint jövőre 606 milliárdra, két év múlva pedig 594 milliárdra esik vissza.
Jövőre az államháztartás bevételei 1,9 százalékkal emelkednek az idei szinthez képest, 2013-ra pedig a növekmény eléri a két százalékot, miközben a kiadások 1,2, illetve 1,8 százalékkal haladják meg az előző évi mértéket. A kiadások visszafogása leginkább a munkaerőpiacon érzékelhető: jövőre 16 százalékkal kevesebbet szánnak az állástalanok ellátására; e célra csak 283 milliárdot fordítanának. Igaz, 2013-ra ismét magasabb összeggel, 317,7 milliárd forinttal számolnak e területen, ami 12 százalékos növekedést jelent.
A lakásépítés támogatására az idei 126 milliárddal szemben csak 118 milliárd forint jut, s a családtámogatásra szánt összeg is kevesebb lesz, 610 milliárd forint az idei 628 milliárd helyett. A legnagyobb elvonásra az egészségügyben kerül sor, ahol az Egészségbiztosítási Alap (E-alap) költségvetése 1459 milliárd forintról 1385 milliárdra csökken 2012-re, két év múlva pedig 1366 milliárdra. A Portfolio.hu szerint viszont ha figyelembe vesszük, hogy a gyógyszerkasszánál 120 milliárd forintos megtakarítással számol a kormány, összességében viszont csak 92 milliárddal veszik vissza az E-alap költségvetését, akkor az egészségügy kiadásai – a gyógyszerkasszát figyelmen kívül hagyva – növekedni fognak.
Úgy tűnik, a kormány a világgazdaság jelenlegi folyamatait is figyelembe véve óvatosan tervezi a kamatterheket. Az idei évre előirányzott 1052 milliárdos kamatfizetési kötelezettség után jövőre 1100 milliárd forinttal számolnak, 2013-ra pedig 1189 milliárddal – jóllehet a magánnyugdíjpénztárak vagyonának adósságcsökkentésre fordításával jelentősen mérséklődött az adósságráta.
A bevételi tervek a kormány meghirdetett elveinek megfelelően alakulnak majd: a vállalkozások befizetései jövőre 2,4 százalékkal, 2013-ra pedig tizedével csökkennek. Ezzel szemben a fogyasztási típusú adók három, majd 2013-ra öt százalékkal lesznek magasabbak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.