Dinnyeszezon – 2011

D. Horváth Gábor
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai dinnyeszezon beállta körül kisebb kommunikációs zűrzavar alakult ki a napokban. Kedden a Magyar Távirati Irodán keresztül a FruitVeb nevű, a dinnyével is foglalkozó terméktanács ügyvezetője hivatalosan is bejelentette az idényt azzal, hogy a múlt hét óta csak hazai dinnye kapható a piacon. Ezen a napon a vásárlókat „bosszantó” csínyekért felelős Tesco is fontosnak tartotta értesíteni a sajtót arról, hogy odavan a magyar dinnyéért és úgy általában a hazai terményekért. S a lelkiismeretlenségéről keletkezett fogyasztói tapasztalatok ide és a fogyasztók megkárosítását bizonyító tények oda, a Tesco akkor is imádja a magyarokat, termelőstül, vásárlóstul együtt, sőt, a nyilatkozatból még az is „átjött”, hogy az arrogáns és a bennünket lesajnáló véleményét általában ontó Iglódi Csató Judit szóvivő is értünk él.
Mivel az elmúlt hosszú időszakban nem telt el egyetlen év sem, hogy a dinnyetermesztők ne szenvedtek volna el óriási károkat a kereskedőláncok magatartása miatt – leginkább ezért csökkent a dinnye termőterületének nagysága 10 év alatt a harmadára –, a derűlátó nyilatkozatoktól erős késztetést érezve elindultunk a legnagyobb forgalmat lebonyolító áruházakba ellenőrizni a valóságot. Száguldó riporterünk, mondhatni, nem mai gyerek, ám a szeme előtt kibontakozó, néha hányingert keltő igazság sokkoló hatással volt rá. Hazai dinnyét természetesen sehol sem talált. Olyat azonban, ahol a címkéken ezt hazudták, illetve olyat, amelyek a mediterrán Olasz-, Török- és Görögországból származtak, igen. Az egyik budapesti és a gödöllői Tesco, a dunaharaszti Auchan és a fóti Cora áruházakban olyan „lehasznált” dinnyékre lelt, amelyeket az állatkerteknek sem szívesen ajándékozna oda az ember. Sőt, az egyik áruház olyan gyümölcsöt is kitett a vásárlóknak akciós termékként, amely maga volt egy állatkert. Repedésein keresztül ki-be járkáltak a bogarak. Otthon ezért agyonütnék a kereskedőket a vásárlók. S persze szomorú, de letagadhatatlan tény: a legnagyobb hazai láncnak, a CBA-nak a hatvani központjában található boltjában is csak külföldről származó dinnyét lehetett kapni, még ha javára írandó is, hogy ott legalább egyik gyümölcs sem vette el a vásárlók étvágyát.
A boltokban látottakról szóló cikkünkben szóvá tettük, hogy ugyan a Tescótól és a kereskedőláncoktól semmi jóra nem lehet számítani, de vajon a dinnyetermesztőket képviselő terméktanács miért nem inkább a saját szemének hisz, mielőtt sületlenségeket nyilatkozik? S bár a FruitVeb egy teljes napig abban a hitben tartotta az embereket, hogy csak hazai dinnyét lehet kapni a piacokon, az elnök cikkünkre másnap lefújta a dolgot, majd pedig tűzoltásként bejelentette, hogy szervezete 10 millió forintot szán a hazai dinnyét népszerűsítő reklámkampányra. Nem mondom, hogy bele kellene nyugodnunk, ám mivel ebben az országban mindenütt rendetlenség van, miért épp a FruitVebnek elkeresztelt terméktanácsnál ne lenne az?
Sokan felhördülnének arra a gondolatra, hogy a hazai dinnyeszezon előtt legalább két hónappal egyáltalán ne lehessen külföldről származó dinnyét venni Magyarországon. Pedig ez a globalizációban eretneknek tűnő, protekcionista gondolat nagyon is európai. Éppen Brüsszelből való, amelynél európaibb várost nemigen lehet találni. Ott ugyanis egyetlen kereskedelmi láncban sem lehet kapni jószerivel a szomszédos országból származó német sört. A gazdasági nacionalizmust rejtő igazságot persze nem árulták el tudósítónknak. Az egyik belga multi az okokról szólva azt lódította lapunknak, azért, mert a vásárlók nem keresik. Egy másik meg azzal próbált félrevezetni bennünket, hogy igenis lehet kapni, például a Malmedyben található áruházukban. Abban a városban, amelyik a belga–német határ mellett található.
Arra, hogy miként kellene rábírni a mi rosszcsont, koszlott és elvetemült multijainkat, hogy a pénzünkért bennünket szolgáljanak, egy következő cikkben fogunk visszatérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.