Dizájnelismerés a Terror Házának

R. Kiss Kornélia
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy érdekes dizájnmegoldások összegyűjtésére és bemutatására szakosodott angol nyelvű blog beválogatta a legjobb homlokzatfeliratok közé a budapesti Terror Háza Múzeum homlokzatát. Az Andrássy út 60. alatt található neoreneszánsz palotaépület a kommunista és a nemzetiszocialista diktatúrák áldozatainak emléket állító homlokzatfeliratára a Weburbanist nevű blog figyelt fel. A fémlapokból kivágott terror szó és a két diktatúra jelképei árnyékként vetülnek a múzeumépület falára, ha megfelelő szögben esnek rájuk a napsugarak.
A blogbejegyzés szerzője azt írja: először akár szenzációkeltésnek is hathat a hatalmas árnyékfelirat, de az épület történetét megismerve úgy véli, minden időben kijózanító emlékeztető lehet arra a számtalan áldozatra, akik itt lelték halálukat a diktatúrák idején.
A népszerű, félmilliónál is több állandó olvasóval rendelkező angol nyelvű blog tizenhárom érdekes megoldást sorol fel Kanadától Japánon át Ausztriáig. Első helyen a Cardiffban található Wales Millennium Center szerepel, amelynek homlokzatán walesi és angol nyelven szerepel párhuzamosan ugyanaz a szöveg „Ezekben a kövekben horizontok énekelnek” jelentéssel, de bekerült a bűvös tizenháromba az utrechti egyetem egyik épülete és a New York-i Modern Művészetek Múzeumának hatalmas, éjjelente is messzire fénylő felirata is, szerepel továbbá a listán a japán Fukutake Ház, az ausztriai Lentos Modern Művészetek Múzeuma Linzben, üveglapokból álló homlokzatán a múzeum nevének betűiből álló mintával. Utóbbiak közül egyébként többen a Terror Háza mögé szorultak a listán, amely a bevezető szerint példálózó, de ha a sorrendet rangsornak szánták, akkor az igen előkelő hatodik helyen végzett az Andrássy úti épület a mezőnyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.