Dörrenések Putnokon

Két lövés dördült szerda este 7 óra tájban a Borsod megyei Putnokon – állítja a megtámadott Csizi József és családja. Úgy vélik, nem petárdadurranást hallottak, és ha ez igaz, rasszista támadásról lehet csak szó. A rendőrségi vizsgálat tart, az ózdi kapitány csütörtökön rövid helyszíni sajtótájékoztatóján kijelentette: nem szolgálhat konkrét információkkal. A megye átvette az ügyet, a továbbiakban ők nyomoznak.

Tolcsvai L. László
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább hat gyerek, illetve két felnőtt tartózkodott a Serényi téri lakás udvarán a lövések eldördülése pillanatában, ám személyi sérülés nem történt – fogalmazott Csizi József. A családfő először petárdadurranásra gondolt, de amint beszámolt róla: kétely merült fel benne, miután meglátta OSB-lapból készült kapuján a két lyukat. Azonnal értesítette a rendőröket, akik – bár szerda este megkezdték a helyszínelést – éjszakára felfüggesztették a vizsgálatot. Csizi édesanyja úgy véli, nem véletlenül vitték el a kapu egyik szárnyát, ugyanis az nyilván bizonyíték.
Csizi Róbert, a háztulajdonos öccse kijelentette: ő ugyan máshol lakik, de – mint az gyakran előfordul – egyik gyereke a bátyja fiaival játszott a támadás helyszínén az említett időben. Ő pedig éppen a Serényi téren tartózkodott, amikor két dörrenést hallott. Feleségével együtt szaladt a helyszínre, és először azt nézte, vajon megsérült-e valaki. Testvéréhez hasonlóan ő is rasszista támadásra gondol, mert állítja: sem bátyjának, sem pedig neki nincs haragosa a városban vagy Putnokon kívül. Hozzátette, egyiküknek sem volt még dolga az igazságszolgáltatással, ráadásul fényűző életet sem élnek. Hozzátette, kevés pénzből próbálnak boldogulni, így az uzsorázás gyanúja kizárható.
A család tagjai kijelentették: a rendőrök azt kérték tőlük, hogy vizsgálják meg a környéket, hátha találnak töltényhüvelyeket. Nem találtak, mint ahogy a durranás irányát sem tudták pontosan behatárolni. Felhívták a figyelmet, házuk előtt tér, mögötte utca van, a visszhang pedig megtévesztő lehet. Az egyik rokon fényképet készített a kapuról, amelyen már a rendőrök krétás bejelölései láthatóak a két lyukról. A fotót az egyik családtag bocsátotta lapunk rendelkezésére.
Tamás Barnabás, Putnok fideszes polgármestere, a térség országgyűlési képviselője Tusnádfürdőn tartózkodik, viszont telefonos nyilatkozata alapján kijelenthető, városában egyáltalán „nincs gond a romákkal”. Nem érti a történteket, ugyanakkor részletes tájékoztatást kapott az eseményekről. Varga László alezredes, ózdi rendőrkapitány csütörtökön délben rövid sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, de annyit sem árult el, lőttek-e vagy petárda durrant. A Borsod megyei főkapitányság kiadott egy közleményt, ami arról szól, hogy folyik a nyomozás.
A Magyar Nemzet információja szerint húsvétkor volt egy öszszecsapás romák és nem romák között az egyik utcában, azonban személyi sérülés nem történt, megbékéltek a felek. Az állítást a helyiek megerősítették, hozzátéve: ennek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Azt is állították, az afférnak semmi köze nem volt a fajgyűlölethez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.